Education, jobs@India: UPPCL Junior Engineer (Trainee) 2011 exam pattern, syllabus, sample paper

Sponsored Links

Monday, February 28, 2011

UPPCL Junior Engineer (Trainee) 2011 exam pattern, syllabus, sample paper

UPPCL would be conducting a written exam for Junior Engineer (Trainee) Electrical, Junior Engineer (Trainee) Electronic/ Tele Communication and Junior Engineer (Trainee). Here is a quick look a its exam pattern and what type of questions you should expect in the exam. For all three exam the exam would be:


The examination shall comprise total 200 questions. The breakup of the questions shall be Engineering Subject 150, General Knowledge 20, Reasoning 20 and General Hindi 10. Short listed candidates on the basis of written test, will be called for interview.  We are publishing Reasoning  and GK sample model questions based on previous year pattern questions:

GK sample questions for UPPC JE trainees exam: 

1. On the tributary of which river has Rihand Dam been cons­tructed?
(A) Chambal (B) Yamuna (C) Sone (D) Periyar

2. AGMARKis-
(A) A cooperative for egg pro­duction
(B) Regulated agricultural, market
(C) Farmers' cooperative
(D) A quality guarantee stamp for commodities

3. The decline of Indian Handi­crafts industry in the 19th century was attributed to-
(A) Competition from British manufacturing industries only
(B) Disappearance of Indian Princely Courts only
(C) Establishment of alien rule only
(D) All of the above

4. The Industrial Revolution in England represented the climax of the transition from-
(A) Slavery to feudalism
(B) Feudalism to capitalism
(C) Capitalism to socialism
(D) Socialism of market socialism

5. When was the Minimum Wages Act enacted in India ?
(A) 1936 (C) 1951 (B) 1948 (D) 1956

6. The International Court of Justice sits in-
(A) Geneva (B) The Hague (C) Vienna (D) Rome

7. As per provisions of the Charter Act of 1833, a Law Commission (for consolidating, codifying and improving Indian laws) was constituted under the Chairman­ship of-
a. Lord Bentinck
b. Raja Ram mohan Roy
c. Lord Macaulay
d Lord Dalhousie

8. The number of subjects in the Union List of the Indian consti­tution is-
(A) 47 B) 66 (C) 97  (D) 100

9. Who among the following started the first newspaper in India?
(a) Dadabhai Naoroji 1,. (B) W. C. Bannerjee (C) Rabindranath Tagore (D) James A. Hickey

10. Who founded the Servants of India Society?
(A) Dadabhai Naoroji B) Gopal Krishna Gokhale  (C) B. G. Tilak ..
(D) Swami Dayanand Saraswati

11. English education was intro­duced in India by-
(A) Lord Curzon (B) Jawaharlal Nehru (C) Lord Macaulay (D) Lord Dalhousie

12. Name the important French possession in India-
(A) Goa (B) Pondicherry  (C) Daman (D) Cochin

13. Which one of the following coasts of India is most affected by violent tropical cyclones?
(A) Malabar (B) Andhra (C) Konkan (D) Gujarat

answers: 1.c, 2. d, 3. b, 4. b 5. b, 6. b, 7. a, 8. c, 9. d, 10. b, 11. c, 12 b 13. b

Reasoning sample paper for UPPCL Junior Engineer (Trainee): 



(B) ED 
Directions-(Q. 1-5) Study the following information to answer the given questions- 
Five boys A, B, C, D and E are sitting ina circle with three girls F, G and H. They are all facing the centre. Ais the only boy seated between two girls. B is seated second to the left of E. F is seated second to the right of H who is a neighbour of A. C is to the immediate left of B. One of B's neigh­bours is a girl. A is third to the left ofB. 


1. How many people are seated between C and H when counted in a clockwise direction from C ? 
(A) 2 (B) 5 
(C) 3 (D) 1 
(E) None of these 


2. What is A's position with respect to E? 
(A) Third to the left (B) Immediate right (C) Third to the right (D) Fourth to the right (E) Fourth to the left 

3. Who is G's right hand side neighbor
(A) E (B) B 
(C) C (D) F 
(E) None of these Directions-

(Q. 4 and 5) Four of the following five are alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group? 

4. (A) ACF (B) BEG (C) DAH (D) FBC (E) GED 

5. (A) HD 
(C) EG 
(D) BC 
(E) FA 




Directions-(Q. 6-10) Study the following information to answer the given questions- 
P, T, Q, U, Sand R are standing in a straight line facing North. S is standing third from the left end of the line. R is fourth to the right of, T. Neither P nor R is at the end of the line. Q is second to the left of P. 

6. Who amongst the following is standing fourth from the left end of the line? 
(A) Q (B) R (C) P (D) U (E) None of these 


7. If TQ : SP then, ? : RU. 
(A) QS (B) TS 
(C) SP (D) QT 
(E) None of these 


8. Who amongst the following are at the extreme ends of the line? 
(A) TU (B) TR (C) RU (D) TP   (E) US 

Directions-(Q. 9 and 10) Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group? 
9. (A) SRP QPS  (C) PUR (D) TSQ (E) TSU 

10. (A) UR (B) (C) QT PS (D) SR  (E) RP 

Directions-(Q. 11-12) Study the following information to answer the given questions- 
In a certain code '3 1 8' means 'run very fast', '2 8 9' means 'to run away', '9 7' means 'to see' and '4 3' means 'very good'. 

11. What is the code for 'see' ? 
(A) 3 (B) 1  (C) 4 (D) 9 (E) 7 

12. Which of the following repre­sents, 'see good run away' ? 
(A) 8472 (B) 7914  (C) 7319 (D) 3289 (E) 7934 

Answers: 1.e, 2. c, 3. a, 4. e, 5. b, 6. c, 7. c, 8. a, 9. e, 10. d, 11. e, 12. a

We would be posting question category wise as well. 

1 comments:

Expected cut of LIC AAO May 12, 2013 cut off survey. You are expecting how many marks?

CDS 1 2013 expected cut off marks calculator?

LIC ADO expected cut off marks: Your expected score would be?

In JMRC CRA 2012 exam how many marks are you expecting?

Facebook Share

LIKE EDUTALK INDIA?

Followers

There was an error in this gadget

Subscribe Now: poweredby

Powered by FeedBurner

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP