Education, jobs@India: RPF, RPSF 2011 Constables exam pattern, sample model paper, syllabus

Sponsored Links

Sunday, February 27, 2011

RPF, RPSF 2011 Constables exam pattern, sample model paper, syllabus

Railway Protection Force / Railway Protection Special Force (RPF / RPSF) would be conducting a written exam for 11952 constable vacancies. Here is a look at its exam pattern, syllabus and some sample questions based on previous year exam pattern.

Exam Pattern:
There would 120 questions. 35 questions of general intelligence and reasoning. 35 questions of arithmetic and 50 questions for general awareness and current affairs. As far as syllabus is concerned, it would in the line with other competitive exams like PO and such.

GK sample questions for RPF constable paper:


1. Who among the following has been called as a 'Heaven Born General' ?  
(A) Albuquerque
(B) Robert Clive
(C) Francis Dupleix
(D) Lord Cornwallis

2. Tipu Sultan defeated the British army in 1780 at-
(A) Hyderabad
(B) Pollilur
(C) Srirangapatnam
(D) Nizamabad

3. During which one of the following battles, did Babur declare  'Jehad' ?  
(A) Battle of Panipat
(B) Battle of Khanwa
(C) Battle of Chanderi
(D) None of the above

4. Mahatma Gandhi launched the first Satyagraha campaign in-  
(A) Bardoli
(B) Baroda
(C) Champaran
(D) Dandi

5. Yugantar Party was led by 
(A) Jatindranath Mukherjee
(B) Sachindranath Sanyal
(C) Rashbehari Bose
(D) Subhash Chandra Bose

6. The Mughal style of painting was initiated by-  
(A) Akbar (B) Humayun    (C) Jehangir (D) Shah Jahan


7. In which year the "House of the People was named as "Lok Sabha?
(a) 1954 (b) 1964  (c) 1974 (d) 1984

8. A body absorbs heat most if it is
(a) black and rough
(b) black and smooth
(c) white and rough
(d) white and smooth

9. Safety fuse wire used in domes­tic electrical appliances is made of metal of low
(a) Resistance
(b) Melting point
(c) Specific gravity
(d) Conductance

10. The following particles move with same kinetic energy. Which of them has maximum momentum ?
(a) Electron (b) Proton  (c) Deutron  (d) Alpha Particle

Answers: 1. b, 2.b, 3. b, 4. c, 5. a, 6. b 7.a, 8. a, 9. b 10. d


RPF constable Reasoning sample questions:

1. 'FI' is related to 'LO' in the same wlty as 'PS' is related to __ ?
(1) VY (2) VZ .  (3) WZ (4) UX (5) None of these

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(1) 217(2) 103 (3) 241  (4) 157 (5) 131

3. K is brother ofT. M is mother of K. W is brother of M. How is W related to T?
(1) Maternal uncle (2) Paternal uncle (3) Grandfather (4) Data inadequate (5) None of these

4. 'Gram' is related to 'Mass"in the same way as 'Centimeter' is related to ?
(1) Area (2) Volume  (3) Length (4) Sound (5) Energy

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(l) 12 (2) 28  (3) 52 (4) 68 (5) 96

6. If 'white' means 'black'; 'black' means 'red'; 'red' means 'blue', 'blue' means 'yellow' and 'yellow' means 'grey', then which of the following represents the colour of clear sky?
(1) blue 2. red (3) yellow (4) Cannot be determined (5) None of these

7. How many such pairs of letters are there in the word STAPLER each of which has as many let­ters between them in the word as in the English alphabet?
(l) None (2) One  (3) Two (4)Three (5) More than these

8. In a certain code MODEL is writ­ten as '513#2 and DEAR is written as '3#%8'. How is LOAD writ­ten in that code?
(1) 21 % 3 (2) 23 % 1  (3) 25 % 3 (1) 21 # 3 (5) None of these

9. Town D is to the West of town M. Town R is to the South Of town D. Town K is to the East of town R. Town K is towards which direction of town D ?
(1) South (2) East (3) North-East (4) South-East (5) None of these

10. How many spch digits are there in the number 5261983 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are arrapged in ascending order within the num­ber?
(1) None (2) One  (3) Two (4) Three (5) None of these

11. What should come next in the following letter series?
HGFEDCBAHGFE
DCBHGFEDCH
(1)F (2)G  (3) B (4)A (5) None of these

Answers: 1. 1, 2. 1, 3. 1, 4. 3, 5. 5, 6. 3, 7. 3, 8. 1, 9. 4, 10. 3, 11. 3


Maths sample questions for RPSF 2011 constable exam:

1. The price of a jewel, passing through three hands, rises on the whole by 65%. Ifthe
(1) 20% (2) 15% (3) 10% (4) 5%

2. In selling an article for Rs. 76, there is a profit of 52%. If it is sold for Rs. 75, the profit per cent will be
(1) 44 (2) 46 (3) 48 (4) 50

3. A man buys an article for Rs. 80 and marks it at Rs. 120. He then allows a discount of 40%. What is the loss or gain per cent?
(1) 12% gain (2) 12% loss (3) 10% gain (4) 10% loss

4. If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55 and 60, then the average marks of all the students is
(1) 54.68 (2) 53.33 (3) 55 (4) None of these

5. Of the three numbers, first is twice the second and second is twice the third. The average of three numbers is 21. The small­est of the three numbers is
(1) 9 (2) 6 (3) 12 (4) 18

6. The difference between compound interest and simple interest on Rs. 2500 for 2 years at 4% per annum is
(1) Rs. 40 (2) Rs. 45 (3) Rs. 14 (4) Rs.4

7. If the compound interest on a cer­tain sum for 2 years at 3% per annum is Rs. 101.50; then the simple interest on the same sum at the same rate and for the same time will be'?
(l) Rs. 90.00 (2) Rs: 95.50 \3) Rs. 100.00(4) Rs. 98.25

8. A lent Rs. 5000 to B for 2 year and rupee 3000 to c for 4 years simple interest at the 'same rate of interest and received Rs. 2200 in all from both as interest. The rate of interest per annum is
(1) 7% (2) '5'%' . . (3) 7-% (4) 10%

9. A train 300 metres long is run­ning at a speed of 25 metres per second. It will cross a bridge of 200 metres in
(1) 5 seconds (2) 10 seconds (3) 20 seconds (4) 25 seconds

10. A student rides on bicycle at 8 km/hour and reaches his school 2.5 minutes late. The next day he increases his speed to 10 km/ hour and reaches school 5 min­utes early. How far is the school from his house?
(1) 8 km (2) 8 km (3) 5 km (4) 10 km

11. A boat goes 20 km downstream in one hour and the same dis­tance upstream in two hours. The speed of the boat in still water is
(1) 15 km/hr. (2) 10 km/hr. (3) 5 km/hr. (4) 7.5 km/hr.

12. A and B can do a piece of work in 30 days while Band C can do the same work in 24 days and C and A in 20 days. They all work together for 10 days when Band C leave. How many days more will A take to finish the work?
(1) 18 days (2) 24 days (3) 30 days (4) 36 days

13. 39 persons can repair a road in 12 days working 5 hours a day. In how many days will 30 per­sons working 6 hours a day com­plete the work?
1. 10.  2. 13  3.14  4. 15

Ans: 1. 3, 2. 4, 3. 4, 4. 1, 5. 1, 6. 4, 7. 3, 8. 4, 9. 3, 10. 3, 11. 1, 12. 1, 13. 2

UPDATE: RPSF, RPS Constable practice book 

0 comments:

Expected cut of LIC AAO May 12, 2013 cut off survey. You are expecting how many marks?

CDS 1 2013 expected cut off marks calculator?

LIC ADO expected cut off marks: Your expected score would be?

In JMRC CRA 2012 exam how many marks are you expecting?

Facebook Share

LIKE EDUTALK INDIA?

Followers

There was an error in this gadget

Subscribe Now: poweredby

Powered by FeedBurner

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP