Education, jobs@India: SSC CPO SI 12-12-2010 PART 1 ANSWER KEY: Reasoning, GK, Maths, English

Sponsored Links

Thursday, December 16, 2010

SSC CPO SI 12-12-2010 PART 1 ANSWER KEY: Reasoning, GK, Maths, English

SSC CPO SI PART 1 December 12, 2010 Part 1 answer key and solution. This section had Reasoning, GK, Maths, English. There were 200 questions.


Directions: In Questions No. 1 to 10, select the related letters I word I number I figure from the given alternatives.


UPDATE: 
1. Answer key : SSC CPO SI Dec. 12, 2010 numerical aptitude, maths


2. English Answer key for Part 1 




1. 423 : 657 ; : 534 : ?
(A) 678 (B) 867    (C) 768 (D) 876
Answer: c.


2. 13 : 24 : : ? : ?
(A) 45 : 79 (B) 56 ; 78    (C) 35 ; 59 (D) 57 : 68
answer: D


3. Question Figure
Ans: A


4. Questions figure:
Ans: A


5. Stethoscope: Heartbeat: : ? Temperature
Ans: Thermometer


6. Spring: Summer: :
Ans: Sunday : Monday


7. BYW: DWU: FUS:?
Ans: C. HSQ


8. JLNP ; OMKI : : SUWY ; ?
Ans: C. XVTR


9. NUMBER: UNBMRE: : GHOST: ?
Ans: c


10. 520: 738: ? :350
Ans: C. 230.


11. To which general class do the following words belong ?
Rivers, Glaciers, Sea-waves
(A) Underground water
(B) Wind
(C) Erosion agents
D) Weathering agents
Ans: C. Erosion agents


Directions: In Questions No. 12 to 17, find the odd word /letters / figure / number or letter pair from the given responses.
12.
A. EGKQ B. CEIO C. LNQW D. PRVB
Ans: C. LNQW


13. A. 357 B. 581 C. 698  D. 784
Ans: A. 357


14. 392- 21 B. 483-15 C. 602-42 D. 917- 35
Ans: B.


15. D.


16. Salary.


17. D. Cloth: Skirt


18. A. 146, 35, 278.


From among the given alternatives :elect the one in which the set of numbers is most like he set of numbers given in the question.


19. A. (4, 20, 56)


20. B. BGMSZ


Directions: Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words ?




21. 1. Amoeba
2. Oyster
3. Worm
4. Cow

ANS: A. 1,3,2,4 

22. Arrange the following words in a dictionary order:  
1. Intricate   
2. Interview   
3. Intransigent   
4. Interrogation   
5. Intravenous   
(A) 2,4, 5, 3, 1 (B) 5, 3, 1, 2, 4    (C) 4, 2, 3, 5, 1 (D) 3, 5, 2, 1, 4  
Ans: C. 

23. 
Directions : Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it? 
23. aebd_fjgi_koln_ 
A) chm 

Directions: In Questions No. 24 to 30, find the mLssmg number/letters / fignre from the given responses. 

24. BDFH, IKMO, PRTV, ?
(A) WYAC (C) WXYZ (B) WXYA (D) WYZA 
Ans: WYAC

25. C/6, e/10, g/14, i/18 ?
Ans: k/22

26. Question figures 
Ans: D. 

27. 2, 65, 7, 59, 12, 53, ?, ?
Ans: C. 17, 47

28. 5255, 5306, ____, 5408, 5459
Ans: B. 5357. 

29.  b 3 p, c 6 r, d 12 T, e 24 v, ?
Ans:  f 48 x

30. Question figure
Ans: B

31. A father's age is one more than 5 times of his son's age. After 3 years, the father's age would be 2 less than four times the son's age. Find the present age of the father.
Ans: 30 years 

32. 6 persons A, B, C, D, E, F sit in 2 rows, 3 in each. If E is not at any end, D is second to left of F, C is neighbour of E and is sitting diagonally opposite to D and B is neighbour of F, who will be opposite to B ? 
Ans: E. 

33. A is the father of B, C is the daughter of B, D is the brother of B, E is the son of A. What is the relationship between C and E ? 
Ans: Niece and uncle 

In questions no. 34 and 35, from the given alternatives select the word which cannot be fnrmed using the letters of the given word. 
34. REPUBLICAN 
Ans: C. ANKLE 

35. ESTRANGE 
Ans: A. GENERATE

36. If SEVEN is coded as 23136 and EIGHT as 34579, what will be the code for NINE?  
Ans: (B) 6364

37. In a code language, the following alphabets are coded in a particular way: 
Ans: B. Garden


38. 38. Which one of the following is correct ? 96 * 6 * 8 * 2
Ans: A. \div \!\,, = x


39. Some equations are solved on the basis of certain systems. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation in the question. 
Ans:: 280


40. Find the missing number from the given responses
Ans: 115


41. In a square-shaped field A, B, C, D persons arc standing at the middle of each slde. You have to bear in mind the directions to be followed as shown in the figure;, If A moves clockwise 2 1/2 sides and D moves anti-clockwise 2 1/2 sides they will be in 
Ans: South and North region




42. My friend and I started simultaneously towards each other from two places 100 m apart. After walking 30 m, my friend turns left and goes 10 m, then he turns right and goes 20 m and then turns right again and comes back to the road on which he had started walking. If we walk with the same speed, what is the distance between us at this point 
Ans: 50.


43. Two positions of a cubical block are given below, each face having a number of smal1 triangles. In another position of the cube, if there is one triangle at the bottom, how many triangles will be there on the top face? 
Ans: 4


44. Choose from the four answer figures, the figure that will be formed when the question figure is folded into a box. 
Ans: B



In questions no. 45 and 46, a statement s followed by two conclusions 1 and 11. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can lefinitely be. drawn from the given statements. Indicate your answer. 


45. Religious minded and God fearing people will not cheat. 
II. Religion nurtures virtues. 
(A) Only I follows (B) Only II follows (C) Both I and II follow (D) Neither I nor II follows 
Ans: B


46. India is a multilingual country. Hindi is the national language of India. 
Conclusions : 
1. All Indians should learn many languages. 
II. To be an Indian one needs to learn Hindi. 
(A) Only I follows (B) Only II follows (C) Neither I nor II follows (D) Both I and II follow 
Ans: c


47. 
48. 
49. Which one of the following four diagrams represents correctly the relationship amongst:
Musician, Instrumentalists, violinists 
Ans: D


50. 


******


PART B: GENERAL AWARENESS AND GENERAL KNOWLEDGE 


51. Sarkaria Commission was constituted to give its report on 
Ans: Centre -State relations 


52. Which of the following Articles of the Constitution deals with the Fundamental Duties? 
Ans: Article 51 A


53. How many times was the term of the Lok Sabha extended upto 6 years 
Ans: Once


54. Where did the practice of 'Shadow Cabinet' originate 
Ans: Great Britain 


55. Among the tax revenues of the union government, the most important source is
Ans: Income Tax


56. There was a substantial increase in foodgrains production specially wheat production, during the period after 
Ans: 1966


57. Consequent upon the recommendations of the Working Group on Rural Banks, 5 Rural Regional Banks were initially set up in the year 
Ans: 1975


58. Poverty in Jess developed countries is largely due to 
Ans: income inequality 


59.  Karl Marx's book 'Das Kapital' was published in
Ans: 1867


60. Hardayal, an intellectual giant, was associated with 
Ans: Ghadar Party


61. The credit of discovering the sea route to India goes to the 
Ans: Portuguese 


62. The headquarters of the Ghadar Party was at 
Ans: San Francisco 


63. After the death of Rajaram in 1700 A.D., Marathas continued the war against the Mughals under his brave wife 
Ans: Tarabai 


64. Where is the satellite launching centre of India located? 
Ans: Sriharikota 


65. In which case did the Supreme Court restore the primacy of the Fundamental Hights over the Directive Principles of State Policy? 
Ans: Golaknath  case


66. when did India join the United Nations
Ans: 1945 


67. Which of tbe following is not the essential qualification for appointment as a Judge of the Supreme Court of India ? 
Ans: Should be an eminent jurist 


68. On imprisonment in 1908 by the British, Bal Gangadhar Tilak was sent to 
Ans: Mandalay 


69. The song 'Jana-Gana-Mana' composed by Rabindranath Tagore was first published in January 1912 under the title of
Ans: Bharat Vidhata


70. The animal which can tolerate more summer heat is 
Ans: Cow


71. According to Darwin's Theory of Evolution, long necks in giraffes 
Ans: arose because of constant attempt to reach leaves on tall trees, generation after generation 


72. Silent valley is situated in
Ans: Kerala


73. Rickets is the deficiency disease of Vitamin D, in which the affected part is the 
Ans: Bone


74.The weight of an average human brain is about 
Ans: 1.46 kg 


75. Which one of the following categories of workers is termed as cultivators? 
Ans: Those who cultivate the land of others 


76. Which one of the following cities has the maximum number of registered vehicles on the road? 
Ans: Mumbai 


77. The Bhilai Steel Plant has been established with the assistance of 
Ans: Russia


78. Indian desert is called
Ans: Thar


79. Find out the mismatched pair
(A) Tea - Assam 
(B) Groundnut - Bihar 
(C) Coconut - Kerala 
(D) Sugarcane - Uttar Pradesh 
Ans: B. Groundnut - Bihar 


80. Choclates can be bad for health because of a high content of 
Ans: cobalt


81. Cooking gas is a mixture of 
Ans: Butane and Propane


82. Dry powder fire extinguishers contain 
Ans: Sand and Sodium carbonate


83. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic? 
Ans: fibre glass


84. Two elements which are used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission are 
Ans: Boron and Cadmium 


85. In which one of the following places is electricity generated from hydel power? 
Ans: Mettur 


86. The period of revolution of a geostationary satellite is 
Ans: 24 hours


87. A piece of paper and a cricket ball are dropped from the same height. Under which of the following conditions do both reach the surface simultaneously? 
Ans: They must be dropped in vacuum 


88. A rocket works on the principle of conservation of 
ans: liner momentum 


89. A metal plate with a circular hole at the centre is heated. What will happen to the area of the hole? 
Ans: increase 


90. Serena Williams IS one of the top ranked sportswomen of 
Ans: Tennis


91. Grammy Award is given in the field of
Ans: Music


92. Which conntry has won the Hopman Cup recently? 
Ans: Spain 


93. Rediscovery of India written by
Ans: Meghnad Desai 


94. Vho was the Chief Guest on the 61 st Republic Day Parade of India? 
Ans: President of South Korea


95. Cheap money means
Ans: Low Rate of interest 


96. The frequency of ultrasound wave is typically 
Ans: above 20000 khz


97. India recently signed an agreement in the field of energy with a country, which is considered world leader in the field of 'Renewable Energy'. Which is that country ? 
Ans: Spain 


98. Who is the member of the Election Commission of India? 
Ans: B.B. Tandon 


99. The most commonly used chemicals in the artificial rainmaking or cloud seeding are 
Ans: Dry Ice ( Frozen CO2)


100. What is clickjacking ? 
Ans: Malicious technique of tricking Web users into revealing confidential information.

16 comments:

Expected cut of LIC AAO May 12, 2013 cut off survey. You are expecting how many marks?

CDS 1 2013 expected cut off marks calculator?

LIC ADO expected cut off marks: Your expected score would be?

In JMRC CRA 2012 exam how many marks are you expecting?

Facebook Share

LIKE EDUTALK INDIA?

Followers

There was an error in this gadget

Subscribe Now: poweredby

Powered by FeedBurner

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP