Education, jobs@India: RAS 2009 solved Sociology (Pre) Paper

Sponsored Links

Sunday, September 12, 2010

RAS 2009 solved Sociology (Pre) Paper


RAS/RTS 2009 solved pre paper of Sociology. This RAS was held on July 7, 2009. It is perfect sample paper for RAS/RTS  exam. We would be posting more RAS previous years papers like Geography, commerce, 2008 Public Administration and GK as well.

1. A Shaman is a
(A) Family head (B) Capitalist (C) Beggar (D) Religious Practitioner

2. A prescribed way of performing religious acts is defined as a
(A) Religion (B) Ritual (C) Rites passage (D) Ceremony

3. Homeopathic magic is
(A) Imitative magic (B) Contagious magic (C) Science (D) Religion

4. Who has stated that 'the concept of unity is inherent in Hin­duism' ?
(A) S. C. Dube (B) Yogendra Singh (C) M. N. Srinivas (D) T. N. Madan

5. The number of national lan­guages recognised by the Consti­tution of India is-
(A) 15 (C) 19 (B) 18 (D) 22

6. Little traditions are-
(A) the traditions of little com­munities (B) the traditions which are written (C) the traditions which are unwritten and transmitted orally (D) the traditions of backward castes

7. Louis Dumont is most well known for his study of-
(A) Marriage system (B) Family system (C) Caste system (D) Kinship system

8. The number of 'purusharthas' is-
(A) Two (C) Five (B) Four (D) Seven (B) Fasid (D) Zakat

9. Which one is a purusharth among these?
(A) Varna (B) Artha (C) Vaishya (D) Sudra

10. The form of Hindu marriage in which neither is the consent of parents necessary nor are the rites, is known as-
(A) Paishacha marriage (B) Rakshas marriage (C) Asur marriage (D) Gandharv marriage

11. The Hindu Marriage Act does not allow marriage on the father's side within-
(A) Three generations (B) Four generations (C) Five generations (D) Six generations

12. Which of the following terms is not related to the Muslim marriage?
(A) Sahi (C) Mehr C. Mehr d. Zakat

13. The duration of 'iddat' for Muslim widow is-
(A) Three months (B) Three months and fifteen days (C) Four months (D) Four months and ten days

14. Which theory of origin of caste is supported by G. S. Ghurye?
(A) Traditional theory (B) Occupational theory (C) Racial theory (D) Brahmanical theory

15. 1. P. Desai has defined marginally joint families as-
(A) Households of low degree of jointers (B) Households of high degree of jointers 
(C) Households of higher degree of jointers (D) Households of the highest degree of jointers 

16. Which of the following is not a basis of caste dominance any­more?
(A) Ritual status (B) Numerical preponderance (C) Economic strength
(D) Political network

17. Caste identified by M. N. Srinivas as dominant caste in his study of Rampura village is-
(A) Brahman (B) Peasant (C) Washerman (D) Untouchable

18. Tarwad is a-
(A) Nuclear family (B) Matrilineal joint family (C) Patrilineal joint family (D) All of the above

19. Patrilineal descent system is not found among-
(A) Santhals (B) Garos (C) Mundas (D) Todas

20. Which year the National Com­mission for women was set up in India?
(A) 1970 (C) 1992 (B) 1985 (D) 2002

21. Which year was declared as 'woman's empowerment' year by the Government of India?
(A) 2000  (B) 2001  (C) 2002  (D) 2003

22. The branch of Sociology related to the study of size, composition and distribution of population is called-
(A) Geography (B) Anthropology (C) Environmental Sociology (D) Demography

23. The cause of population growth is not-
(A) Birth rate (B) Death rate (C) Migration rate (D) Dependency ratio

24. The State in India having the longest life expectancy according to census 2001, is-
(A) Punjab (B) Kerala (C) Karnataka (D) Haryana

25. The notion of' culture of poverty' was popularized by-
(A) Pitrim Sorokin (B) Oswald Spengler (C) Cloward Ohlin (D) Oscar Lewis

26. Which of the following is not an element of poverty ?
(A) Subsistent (B) Conspicuous consumption (C) Inequality
(D) Externality

27. The rank of State of Rajasthan on Human Development Index based on census data-200l is- (A) Twelfth  (B) Eleventh  (C) Ninth  (D) Eighth

28. Which of the following factors is not a hindrance in national inte­gration?
(A) Casteism (B) Communalism (C) Regionalism (D) Urbanism

29. Which Article of the Indian Con­stitution provides protection to the Scheduled Castes and Sched­uled Tribes from social injustice and all forms of exploitation?
(A) Article 42 (B) Article 45 (C) Article 46 (D) Article 51

30. The book 'Harijan Elite' is written by-
(A) Shyam Lal (B) Sachchidanand (C) Shiv Kumar (D) Surjit Sinha

31. Which of the following is an example of bonded labour in Rajasthan ?
(A) Gothi system (B) Jetha system (C) Sagri system (D) Vetti system

32. Who of the following has preferred calling the Scheduled Tribes as 'Backward Hindus' ?
A. S C Dube
B. G.S. Ghurye
C. L.P. Vidyarthi
D. K.S. Singh

33. The criterion not adopted for declaring any community as a Scheduled Tribe is-
(A) Primitive traits
(B) Multi cultural
(C) Geographical isolation
(D) Shyness of contact with the public at large

34. According to the census-200l, which of the following States has the highest percentage of Sched­uled Caste population as part of its total population?
(A) Punjab (B) Himachal Pradesh (C) Uttar Pradesh (D) Rajasthan

35. Disobedience to authority by the University students is an example of-
(A) Youth unrest (B) Youth agitation (C) Youth indiscipline (D) Youth crime

36. 'Social control explanation' of child abuse is given by-
(A) Gelles (B) William Goode (C) Burgess (D) Kempe

37. In which year did India accede to the UN Convention on the Rights of Child?
(A) 1992 (B) 1997 (C) 2001 (D) 2004

38. The integrated project for devel­opment and empowerment of women is-
(A) Swawalamban (B) Swadhar (C) Swashakti (D) Swayamsidha

39. Industrialization and develop­ment have:
(A) No relationship (B) Positive relationship (C) Negative relationship (D) Inverse relationship

40. According to census-200l, the decennial growth rate of urbani­zation-
(A) has increased (B) has decreased (C) has remained same (D) cannot be known

41. In most societies, urbanization has-
(A) strengthened the influence of extended family system (B) discouraged economic
growth (C) weakened traditional values and life patterns (D) promoted collectivism

42. In census-200l, the towns in India have been classified into
(A) Six categories
(B) Five categories
(C) Four categories
(D) Three categories

43. CAPART is an autonomous orga­nization for-
(A) Tribal development (B) Rural development (C) Urban development (D) All of the above

44. Which Amendment did result in the Panchayati Raj Institutions being conferred the constitutional sanction? 
(A) 70th Amendment (B) 72nd Amendment (C) 73rd Amendment (D) 76th Amendment

45. Gram Sabha consists of-
(A) Entire population of the village (B) Womenfolk of the village (C) Menfolk of the village
(D) All eligible voters of the village

46. Which of the following is not a part of three-tier structure of Panchayati Raj ?
(A) Village Panchayat (B) Panchayat Sarniti  (C) District  Council (Zilla Parishad)
(D) State Council

47. Which of the following economies is characterized by a shift from producing goods to producing services?
(A) Preindustrial economy (B) Industrial economy

48. The best example of someone with legal-rational authority is-
(A) A robber
(B) A King
(C) A Member of Parliament
(D) A charismatic religious leader

49. The continent where Sociology first developed is-
(A) Asia  (B) America (C) Australia (D) Europe

50. Which of the following is not a key factor in the origin of Sociology ?
(A) The enlightenment (B) Globalization (C) Industrial revolution (d) Political revolutions

51. Three paths to a definition of Sociology described by Alex Inkels does not include--
(A) The analytical path (B) The critical path (C) The empirical path (D) The historical path

52. The book 'Invitation to Socio­logy: A Humanistic Perspective' is authored by-
(A) H. M. Johnson (B) Pi trim Sorokin (C) Peter Berger (D) C. Wright Mills

53. Which of the following is not a benefit of the sociological per­spective?
(A) It helps us to see the oppor­tunities and constraints in our lives
(B) It helps us to understand that common sense is more important than research findings
(C) It empowers us to be active participants in our society
(D) It helps to live in a diverse world

54. 'Sociology: A Multiple Paradigm Science' book is written by-
(A) George Ritzer (B) Anthony Giddens (C) Herbert Blumer (D) Thomas Kuhn

55. Sociology as a science is not
(A) Empirical (B) Theoretical (C) Cumulative (D) Ethical

56. The way of understanding based on Science is called-
(A) Physical Science (B) Functionalism (C) Positivism (D) Criticism

57. Which of the following socio­logical perspectives views society as a system of interdependent and coordinated parts?
(A) Structural functional pers­pective (B) Conflict perspective (C) Interactions perspective (D) Feministic perspective

58. A goal of science is to discover how variables are related. Which of the following are two ways to discover how variables are rela­ted?
(A) Independent and dependent variables (B) Cause-effect and correlation (C) Cause-effect and indepen­dent variables (D) Correlation and dependent variables

59. The discipline which studies societies more as a whole, is
(A) Sociology (B) Anthropology (C) Psychology (D) Economics

60. Which of the following is more a characteristic of Anthropology than of Sociology ?
(A) Study of industrial popula­tions (B) Literate informants (C) Formal interviews
(D) Co-participant observation

61. The classification of societies into 'Sacred' society and 'Secular' society is given by-
(A) Herbert Spencer
(B) Emile Durkheim
(C) Faradinand Tonnies
(D) Howard Becker

62. Which of the following is not a primary societal need necessary for the existence of any society ?
(A) Population (B) Specialization (C) Solidarity (D) Diversity

63. "Community is the smallest terri­torial group that can embrace all aspects of social life" is the state­ment given by-
(A) Tom Bottomer (B) MacIver and Page (C) Kingsley Davis (D) Kimball Young

64. Which of the following is not an example of community ?
(A) A tribe  (B) A caste (C) A prison (D) A village

65. The concept of 'total institution' is given by-
(A) James Coleman (B) Erving Goffman (C) Georges Friedman (D) David Hardiman

66. Which of the following state­ments is not true ?
(A) There can be a multitude of associations within the same community
(B) Individual may belong to many associations
(C) Communities may become associations
(D) Associations may become communities, at least tem­porarily

67. 'Constitution' is an example of
(A) Community
(B) Association
(C) Institution
(D) All of above

68. Three ways of studying institu­tions mentioned by MacIver and Page are --
(A) Comparative analysis, his­torical analysis and functional inter-relationship analysis
(B) Historical analysis, func­tional inter-relationship analysis and cause-effect analysis
(C) Cause-effect analysis, com­parative analysis and Historical analysis
(D) The Functional inter-rela­tionship analysis, comparative analysis and cause-effect analysis

69. The classification of institutions into 'crescive' institutions and 'enacted' institutions is given by-
(A) William Graham Sumner (8) George Simmel (C) Adam Smith (D) Albion Small

70. As the group size enlarges, the number of relationships-
(A) increases (B) decreases (C) remains same (D) group disappears

71. According to George Simmel, the least stable groups are-
(A) The dyad groups (B) The triad groups (C) Small groups (more than three people)
(D) Large groups

72. Which of the following is not a basis of difference between primary groups and secondary groups?
(A) Quality of relationships (8) Duration of relationships (C) Breadth of relationships (D) Ethnicity of relationships

73. The concept of 'reference group' was coined by-
(A) Samuel Stouffer (8) Herbert Hyman (C) Robert Merton (D) Talcott Parsons

74. Reference groups can be
(A) Primary groups (B) Secondary groups  (C) Primary  or  secondary groups
(D) Neither primary groups nor secondary groups

75. Which of the following is not an element of nonverbal communi­cation?
(A) Language (8) Body language (C) Posture (D) Social distance

76. The distance within which close friends normally interact is termed by Edward Hall as-
(A) Intimate distance (C) Social distance (D) Public distance

77. What term do Sociologists use to refer to the reputation that a per­son has earned within an occupa­tion?
(A) Esteem  (B) Prestige  (C) Status  (D) Power

78. Which of the following is not a type of status?
(A) Ascribed status (B) Achieved status (C) Assigned status (D) Assembled status

79.. A driver's son becoming a driver is an example of-
(A) Ascribed status (B) Achieved status (C) Assembled status (D) All of the above

80. Which of the following is not an example of closed stratification system?
(A) Slavery system (B) Caste system (C) Class system (D) All of above are closed strati­fication systems

81. The three dimensions of inequality according to Max Weber are-
(A) Power, status and respect (B) Health, status and power (C) Wealth, respect and power (D) Economic, status and power

82. The view that social stratification has beneficial consequences for the operation of a society, is given by-
(A) Karl Marx (B) Max Weber (C) MacIver and Page (D) Davis and Moore

83. The opposite of xenocentrism is
(A) Ethnocentrism (B) Cultural relativism (C) Cultural imperialism (D) Functionalism

84. Which of the following statement is correct?
(A) Symbols include signs and signals (B) Signs include signals and symbols (C) Signals include signs and symbols (D) All of above are correct

85. The criterion not suggested by Williams to determine dominant values in society is-
(A) Duration (B) Extensiveness (C) Functionality (D) Intensity

86. Patterns of male dominance are reinforced in many societies in the world by-
(A) Values  (B) Folkways  (C) Mores  (D) Sanctions

87. Which of the following concepts is not a part of three-fold founda· tion of George Herbert Mead's Theory of Socialization?
(A) Mind (B) Self (C) Institution (D) Society

88. The process, whereby people normally being socialized are at the same time socializing their socializers is known as-
(A) Socialization (B) De-socialization (C) Re-socialization (D) Reverse socialization

89. What part of Sigmund Freud's Theory of Personality is most closely related to George Herbert Mead's notion of "I"?
(A) The id (B) The ego (C) The super ego (D) The Libido

90. Which of the following is not an integrative effect of conflict
(A) It increases group cohesion (B) It leads to alliance with other groups
(C) It diverts members' attention from group objectives
(D) It leads to a resolution of issues

91. Symbiosis means:
A. Isolation
B. Independence
C. Mutual Dependency
D. Exploitation


92. The book 'Cooperation and con­flict among primitive peoples' is written by-
(A) argret11ead (B) George 11urdock (C) Emile Durkheim
(D) Branislaw Lalinowski

93. The indulgence of a person in premarital sex relationship in Indian Society is an example of-
(A) Prescriptive norm
(B) Proscriptive norm
(C) Statistical norm
(D) Hypothetical norm

94. The number of individual responses to anomie given by Robert merton is-
(A) Five  (B) Four  (C) Three  (D) One

95. Bunking School is an example of-
(A) Primary deviance (B) Secondary deviance (C) Tertiary deviance (D) No deviance

96. Robert merton's name is asso­ciated with-
(A) Labelling theory of deviance (B) Sub-cultural theory of deviance (C) Control theory of deviance (D) Strain theory of deviance

97. Development is not-
(A) A change in desirable direction (B) A multi-sphere change (C) A spontaneous change (D) A planned change

98. Social evolution is an example of-
(A) Short term, small scale change
(B) Short term, large scale change
(C) Long term, small scale change
(D) Long term, large scale change

99. Which of the following is not a cultural process of change?
(A) Sanskritization
(B) Secularization
(C) Urbanization
(D) Westernization

100. The correct order of cyclical change of three cultural mentali­ties given by Sorokin is-
(A) Sensate, Ideational, Ideal­istic
(B) Ideational, Idealistic, Sen­sate
(C) Idealistic, Ideational, Sen­sate
(D) Sensate, Ideational

answers: 1d, 2. b, 3. a, 41, 5d, 6. a, 7 c, 8. b, 9. b, 10. d, 11. a, 12. d, 13. a, 14. c, 15. a, 16. a, 17. a, 18. b, 19. b, 20. c, 21. b, 22. d, 23. d 24. b, 25. d, 26. d, 27. b, 28. d, 29. c, 30. b 31. c, 32. b, 33. b, 34. a, 35. c, 36. a, 37. a, 38. d, 39. b, 40. b, 41.c, 42. a, 43. b, 44. c, 45.d, 46. d, 47. c, 48. c, 49. d 50. b, 51. b, 52. c, 53. b, 54. b, 55. d, 56. c, 57. a, 58. b, 59. a, 60. d. 61. d, 62. b, 63. c, 64. b, 65. b, 66. c , 67. c, 68. c, 69. a, 70. a, 71. a, 72. c, 73. b, 74. c, 75. a, 76. b, 77. a, 78. d, 79. b, 80. c, 81. c, 82. d, 83. a, 84. c, 85. d, 86. d, 87. c, 88. d, 89. a, 90. c, 91. c, 92. d 93. b, 94. a, 95. a, 96. d, 97. c, 98. d, 99. c 100. D

0 comments:

Expected cut of LIC AAO May 12, 2013 cut off survey. You are expecting how many marks?

CDS 1 2013 expected cut off marks calculator?

LIC ADO expected cut off marks: Your expected score would be?

In JMRC CRA 2012 exam how many marks are you expecting?

Facebook Share

LIKE EDUTALK INDIA?

Followers

There was an error in this gadget

Subscribe Now: poweredby

Powered by FeedBurner

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP