Education, jobs@India: Answer key: NDA NA 2, 2010 English and GK

Sponsored Links

Monday, August 23, 2010

Answer key: NDA NA 2, 2010 English and GK

NDA NA, 2, AUGUST 22, 2010 ANSWER KEY OF ENGLISH AND GK. Aman Malik submitted this question paper. Team Edutalk India wish him success and sincerely thank him.


English:

Fill in the blanks:

1. Your present statement does not__-what you said last week.
ans: (a) Accord to

2. a. Notion

3. c. remorse

4. c. Violence

5. c. Grim

6. b. Content with

7. D. Disgrace to

8. B. Dull in.

9. B. Alive to.

10. D. Bad at.

Direction: 11-16. Synonyms

11. vivid
ans: Clear

12. Deplored
Ans: regretted

13. Frugal
Ans: Economical

14. Engrossed
Ans: Absorbed

15. Vindictive
Ans: Revengeful

16. Pragmatic
Ans: Practical

direction: 17-22. Rearranging the sentences:

17. At the door;
Ans:B. QSPR

18. By bandits:
Ans: B. RPSQ

19. OUR finest contemporary achievement
ans: C. RPQS.

20. It seemed to me:
Ans: d. QPSR

21. A series of shocks
Ans:D. RQSP

22. In this world:
Ans: c. RQPS

23-32. Spotting the errors:

23. Let us congratulate him
Ans: B. on his success

24. Many people prefer to travel
Ans: B. By road.

25. She was beside herself in joy:
Ans: A. beside her

26. Mother tongue
Ans: d. No error.

27. The prime minister as well his secretary...
Ans: A. was expected

28. The speaker was
Ans: C. as well is not needed with but also.

29. The crowd surge forward
Ans: D. No error.

30. There is a distinct possibility.
Ans: D. No error.

31. Many a star:
Ans: b. is.

32. We discussed the problem.
Ans: C.

COMPREHENSION:

Passage 1: The old man with steal rimmed spectacle...

33. The term pontoon bridge means?
Ans: D. The bridge made with wooden planks

34. D. there was a steep elevation.

35. C. it was a steep uphill journey.

36. A. The writer wants to compare between the bridge and motionless old man.

Passage 2: When vegetation spurts in desert...

37. What can be considered a good sign in desert...
Ans: D. When there is vegetation found in desert.

38. B. It will cause huge floods which will destroy coastal regions.

39. D. of rising temperatures.

40. C. To make us aware of the dangers of global warming.

Passage 3: It was a very cold evening..

41. C. To go out in the evening.

42. C. liked to read.

43. C. he was feeling very cold.

44. B. it was a cold evening.

45-50: Antonyms:

45. Absurd:
ans: C. sensible.

46. IGNORED
ANS: B. Considered.

47. LETHARGIC
ANS: C. Active.

48. Rudely.
Ans: C. Politely.

49. Hazardous
Ans: D. Safe.

50. Enrich.
Ans: A. Impoverish

GK:

51. Arrange the following military training in India in terms of their geographical location from north to south.
Ans: B. IMA, National Defense College, NDA, College of Defense Management, OTA.

52. Which of the following statements characterized EL Nino.
Ans: A. 1 and 2 only.

53. Statement correct about Andaman and Nicobar
Ans: B. 1 and 2 only.

54. which of the following has been declared as national waterways in India.
Ans: C. 1 only. Allahabad-Haldia stretch of Ganga.

55. statement correct about Cyclone
Ans: A. 1 only. In a cyclone the direction of wind flow in counter clockwise in the northern hemisphere

56. Statement correct about North Atlantic drift.
Ans: B. 1 and 2 only.

57. which of the following explains the earthquakes of the eastern margins of Asia?
Ans: A. Subduction of Pacific plate under Asiatic plate

58. D. make 180°E and 180°W conterminous

59. A. 20 minutes.

60. B. 2 only. solar day is longer than sidereal day.

61. Statement about rocks.
Ans: c. Both 1 and 2.


62. Ans: B. 1 and 2 only. 1. Mumbai receives more rain than Pune....2. Vidharba regions experiences semi-arid climate.

63. statement regarding south-west monsoon is correct.
Ans: A. 1, 2 and 3.

64. B. Evaporation, Precipitation, condensation, infiltration.

65. A.
Running water: Gorge
Glacier: Cirque
Wind: Barchan
Under Ground water: doline

66. Correct statement regarding Gandhi strategy of Satyagraha
Ans: C. Both 1 and 2.

67. Ans: A. Taiping and Indigo revolt.

68. Science attitude science and technology.
Ans: C. Both 1 and 2.

69. C. Russian revolution.

70. B. Power of state legislature: Altering the name of state.

71. Statement regarding Raja Rammohan Roy correct:
Ans: D. 1, 2, 3 and 4 are correct.

72. B. Purna swaraj/complete independence.

Direction: 73-75 are based on passage given below:

73. B. an instrument for the spread of British culture in India.

74. B. The author has concluded that in the light of available of materials the thesis does not hold ground.

75. D. The congress as a party would assist the colonial rulers to implement political and social reforms.

76. A.
Pampas: Argentina.
Veld: South Africa
Downs: Australia
Llanos: Venezuela.

77. A. In India the largest concentration of roads is found in northern India.

78. d. The Himalayas are wider in the east than in the west.

79. B. River Tapi doesnt have delta but Estuary only.

80. Place indicated in map and seismic Zone
Ans: C.
1: zone 2
2: Zone 4
3: zone 3
4: Zone IV

81. C. Osmosis

82.D. 1, 2 3, and 4. Proteins, carbohydrates and fats. vitamins, minerals, water.

83-86: Two Statements. You have to examine these statements carefully and select the answers of these two items using the codes given below.

83. Autograph...
ans: A.

84. Reproduction is the process by..
Ans: B

85. Human beings have 23 pairs of..
Ans: A.

86. Sarkaria Commission...
Ans: D

87. A. Parliament on the recommendation of a governor of the state.

88. B. Member of the parliament who is not a minister.

Direction: 89-92: Match List, 1, 2, 3 and 4 and select the correct answer using the codes given below.

89. B

90. A

91. c

92. D

93. B. Legal right.

94. Statement regarding Portuguese in India.
Ans: C. 1, 2 and 4.

95. Statement regarding Comptroller and auditor general in India
ans: C. Both 1 and 2.

96. Sound moves with higher velocity in?
Ans: D. Both b and c above.

97. C. 45°

98. Diverging lenses:
Ans: A.

99.Magnetism of a bar can be destroyed
ans: C. Both 2 and 3.

100. Capacity of a parallel plate condenser can be doubled by
Ans: b. 1 and 3.

101. d. The final potential is always the mean of the original potentials of the two spheres.

102. a. have different cross sections.

103. c. One fourth

104. c. along the perpendicular drawn from a point on the wire.

105. d. Only at the centre.

106. a. Increase.

107. b. along the radius.

108. a. approximatively mg.

109. B. air friction holds the ball back.

110. b. Gamma ray.

111. B. Short wavelength of radiation.

112. C. Fusion

113. D. Hawking theory of black hole.

114. d. faster than the light communication of signals.

115. A. water expands when freezes.

116. Correct statement about Nirupam Sen.
Ans: C. Both 1 and 2 are correct.

117. D. V. K. Murthy

118. Correct statement regarding General V. K. Singh
Ans: A. 1, 2 and 3.

119. B. Yakshagana

120. Kerela 2000 employess retirement.
Ans: B. 1 and 3 only.

121. Maruti 800 production stopped because
Ans: B. 1 only.

122. A. 1 only.

123. T-20..
Ans: a. 1 only.

124. Correct statement about INS Arihant
Ans: C. 1 and 3 only.

125. Zaranj-Delaram road:
Ans: b. 1 and 3 only.

126-129: Match list 1, 2, 3, 4.

126. c

127. a

128. d

129. a

130. Statement regarding Swine Flu.
Ans: C. 2 and 3 only.

131. Properties of a good paint:
Ans: B. 1, 2 and 3.

132. D. The soap molecules bind with the soap, lift the soil and keep it suspended which then can be rinsed away.

133. statement not correct about graphite
Ans: D. It is highest grade of coal.

134. A. Salts have ordered packing arrangements called lattices.

135. Correct statement about Ph scale.
Ans: B. 1,2 and 3.

136. b. decreases the oxidation number of an element in a given substance.

137. d. carbon-dioxide from air is dissolved.

138. c. nitrogen from air is easily dissolved in diesel but not dissolved in petrol.

139. Properties of water
B. only 2 and 3 only.

140. B. law of definite proportion

141. d. ammonium sulphate and potassium bromide.

142. c. Sublimation-evaporation-dissolution-decomposition

143. c. compound formed by combination of potassium iodide and common salt

144. b. NACL

145. c. The constituents of a mixture can be separated by physical methods but those of a compound can not be separated by physical methods.

146. B. Acceleration. (Graph question)

147. C. Net downward force is equal to net upward force.

148. A. Reduced.

149. D. The two blocks displace equal volumes of water since they have the same specify gravity and same mass.

150. B. The mass of water displaces is equal to the mass of ship.


14 comments:

Expected cut of LIC AAO May 12, 2013 cut off survey. You are expecting how many marks?

CDS 1 2013 expected cut off marks calculator?

LIC ADO expected cut off marks: Your expected score would be?

In JMRC CRA 2012 exam how many marks are you expecting?

Facebook Share

LIKE EDUTALK INDIA?

Followers

There was an error in this gadget

Subscribe Now: poweredby

Powered by FeedBurner

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP