Education, jobs@India: MP PSC(Pre) 2010 solved GK paper

Sponsored Links

Tuesday, July 20, 2010

MP PSC(Pre) 2010 solved GK paper

General Studies solved paper of MPSC PRE 2010. This exam was held on May 9, 2010. There were total 150 questions. We are posting some of them. Remaining questions would be posted soon.

1. Who is the Arjun awardee in the field of yachting, belongs to Madhya Pradesh?
(A) G. 1. Yadav (B) Shivendra Singh (C) Sunil Keer (d) Roopsingh Mallah

2. The Scientific Society was foun­dedby-
(A) Wilton Company (B) Lord Cornwallis (C) Sir Sayyid Ahmed Khan (0) None of these

3. In whose Viceroyalty the 'White Mutiny' took place?
(A) Lord Curzon (B) Lord Minto (C) Lord Ripon (0) Lord Hardinge

4. Who called Bal Gangadhar Tilak, 'The Father of Indian Unrest' ?
(A) Lord Curzon (B) Vincent Smith (C) Valentile Crurol (D) Henry Cotton

5. Who was the Commander-in­Chief of LN.A. before Subhash Chandra Bose?
(A) Giani Pritam Singh (B) Capt. Mohan Singh (C) Major Fuzihara (d) Capt. Suraj Mal

6. Which one of the following was not known to the Harappans ?
(A) Construction of Wells
(B) Construction of Pillars
(C) Construction of Drains
(D) Construction of Arches

7. A copper chariot of Harappan times was discovered at-
(A) Kunal (B) Rakhigarhi (C) Dairnabad (0) Banawali

8. Who is said to have become the Chief of the Jain Sangh after the death of Mahavira ?
(A) Jambu (B) Bhadrabahu (C) Sthulabhadra (0) Sudharma

9. Jivaka, the royal physician of Rajgrihi, was the son of the Ganika named as-
(A) Salavati (B) Ramaniya (C) Basantsena (0) Amrapali

10. Who among the following rulers, has been mentioned as protector of Varna System?
(A) Pushyamitra Sunga (B) Kharvela (C) Gautamiputra Satakarni (0) Vasudeva

11. Who established Oiwan-i-Mustakharaj?
(A) Qutubuddin Aibak (B) Razia (C) Balban (0) Alauddin Khalji

12. The hjstorian Abul Fazl was killed by-
(A) Hemu (B) Bairam Khan (C) Udai Singh (0) Bir Singh Oeo Bundela

13. Omkareshwar hydro-electric power project generates-
(A) 450 MW (B) 520 MW (C) 670 MW (0) 1000 MW

14. What is the area of Madhya Pradesh?
(A) 380506 sq km (B) 398207 sq km (C) 308252 sq km (0) 308595 sq km

15. The Atom bomb was dropped at Hiroshima on-
(A) August 6,1945 (B) August 11,1945 (C) August 9, 1945 (D) August 14, 1945

16. How many new child develop­ment projects are sanctioned in M.P. in the year 2009 ?
(A) 84 (B) 85 (C) 86 (D) 87

17. Who was the first Indian native ruler to accept the system of Subsidiary Alliance?
(A) Scindia of Gwalior (B) Nizam of Hyderabad (C) Dalip Singh of Punjab (D) Gaikwad of Baroda

18. India is called a Tropical country mainly on account of its
(A) Latitudinal extent (B) Longitudinal extent (C) Areal size (D) Tropical monsoon climate

19. Which one of the following is the busiest ocean route in the world?
(A) Indian Ocean
(B) North Atlantic Ocean
(C) South Atlantic Ocean
(D) Pacific Ocean

20. Western Ghats are-
(A) Mountains
(B) Escarpment of Plateaus
(C) Plateaus
(D) Hills

21. Which one of the following types of erosion is responsible for the formation of Chambal ravines?
(A) Splash (B) Sheet (C) Rill (D) Gully

22. Tulbul project is associated with the river
(A) Beas (B) Ravi (C) Jhelum (D) Sutlej

23. Laterite soils are predominant in- (A) Malabar Coastal Region (B) Coromandal Coastal Region (C) Bundelkhand (D) Baghelkhand

24. Which state is the leading producer of Soybean in India?
(A) Maharashtra (B) Punjab (C) Kerala (D) Madhya Pradesh

25. Which is called the 'Tiger State' ?
(A) Rajasthan (B) Madhya Pradesh (C) Uttar Pradesh (D) Jammu & Kashniir

26. Which state of India has the largest area under forest? (A) Assam (B) Uttar Pradesh (C) Himachal Pradesh (D) Madhya Pradesh

27. The place Sabarimala is situated in which of the following states?
(A) Andhra Pradesh (B) Tamil Nadu (C) Kerala (D) Kamataka

28. Which of the following is also known by the name of Sahyadri Range? ' (A) Eastern Ghats (B) Western Ghats (C) Shiwaliks (D) Vindhyas

29. The best coking coal is mostly obtained from- (A) Neyveli (B) Raniganj (C) Singrauli (D) Tharia

30. The oldest mountain ranges in India are-- (A) The Himalayas (8) The Nilgiris (C) The Vindhyas (D) The Aravalli Hills

31. The Sardar Sarovar Project is being run on the river- (A) Tapti (8) Godavari (C) Narmada (D) Krishna

32. The Forest Research Institute is situated at- (A) Mysore (B) Dehradun (C) Nagpur (D) Emakulum

33. Which one of the following is a low cloud? (A) Cirrocumulus (B) Cirrostratus (C) Altocumulus (D) Nimbostratus

34. The planet which revolves very slowly around the sun, is- (A) Pluto (B) Jupiter (C) Mars (D) None of these

35. The line joining the areas having the same rainfall is called- (A) Isobar (B) Isohyet (C) Isotherm (D) Isohaline

36. Light Year is the-- (A) Distance travelled by light in one year (B) Mean distance between the Earth and the Sun (C) Mean distance between the Earth and the Moon
(D) Mean distance between the Sun and any planet

37. For a time difference of one hour the longitudinal distance is equal to- (A) 15° (C) 45° (B) 30° (D) 60°

38. Westerlies are the winds blowing over- {A) Polar regions (B) Land to sea during night and sea to land during the day (C) In different directions depending upon the season (D) Between 30°-60° north and south latitudes of the equator

39. Benguela current is a
(A) Warm ocean current (B) Hot ocean current (C) Cold ocean current (D) None of these

40. The Mediterranean type of climate is found in- (A) Florida (B) California (C) Central China
D. Hungy
41. In which type of climate are coniferous forests found? (A) Savanna (B) Mediterranean (C) Siberian (D) Hot desert

42. Sensex includes the following securities- (A) 25 (C) 30 (B) 40 (D) 35
43. Which country is the largest producer of wool? (A) China (B) USA (C) Australia (D) Britain

44. Proposed level of FDI in Insurance Sector is- (A) 76 per cent (B) 51 per cent (C) 49 per cent (D) 26 per cent

45. Scheme of Mid-day meals is not concerned with- (A) Educational Advancement (B) Social Equity (C) Right to Food (D) Child nutrition

45. Paul Krugman is a / an
(A) Scientist (B) Sportsman (C) Banker (D) Economist

46. 'Dabbawala' is located at- (A) Bhopal (B) New Delhi (C) Kolkata (D) Mumbai

47. Sri Dominique Strauss Khan is concerned with- (A) Bank of America (B) World Bank (C) Bank of England (D) IMF

48. Which of the following states has the literacy rate lower than the national average? (A) Karnataka. (B ) West Bengal (C) Andhra Pradesh (D) Maharashtra

49. Vijender is related with- (A) Cricket (B) Kabaddi (C) Boxing (D) Hockey

50. In which game does Suman Bala represent India
(A) Chess (B) Women's hockey (C) shot-put (D) Women's cricket


Answers:
1. a, 2. c, 3.c, 4. c, 5. b, 6. b, 7. c, 8. d, 9. a, 10. b. 11. d, 12. d, 13. b, 14. c, 15. a, 16. c, 17. b, 18. a, 19. b, 20. b, 21. d, 2. c, 23. a, 24. d, 25. b, 26. d, 27. c, 28. b, 29. d, 30. d, 31. c, 32. b, 33. d, 34. d, 35. b, 36. a, 37. a, 38. d, 39. c, 40. b, 41. c, 42. c, 43. c, 44. d, 45. c, 46. d, 47. d, 48. d, 49. c, 50. c

2 comments:

Expected cut of LIC AAO May 12, 2013 cut off survey. You are expecting how many marks?

CDS 1 2013 expected cut off marks calculator?

LIC ADO expected cut off marks: Your expected score would be?

In JMRC CRA 2012 exam how many marks are you expecting?

Facebook Share

LIKE EDUTALK INDIA?

Followers

There was an error in this gadget

Subscribe Now: poweredby

Powered by FeedBurner

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP