Education, jobs@India: ASI CISF sample paper 2010

Sponsored Links

Thursday, July 15, 2010

ASI CISF sample paper 2010


ASI ( executive) CISF model paper for the written test 2010.

Maths:
1. In a class of 45 students, 30 are boys and remaining are girls. If the mean weight of girls is 45 kg and that of boys is 52 kg, then the mean weight of entire class (in kg) is nearest to-
(A) 48  (B) 49  (C) 50  (D) 51

2. The mean of the first 10 even natural numbers is-
(A) 9  (B) 10  (C) 11  (D) 12

3. The median of 6, 7, (x - 2), x, 17 and 20, (written in ascending order) is 16. Then the value of x is-
(A) 12 (C) 16 (B) 15 (D) 17

4. A number lying between 10 and 100 is seven times the sum of digits. If.9 is subtracted from it, the digits of the number are reversed. The number is-
(A) 21  (B) 42  (C) 54  (D) 63

5. One-third of a certain sum is invested at 3% per annum, one­ sixth of the sum is invested at 6% per annum and remaining sum at 8% per annum. If the annual simple interest from all these investments is rupee 600, the origi­nal sum is-
(A) Rs.6000 (C) Rs.7500 (B) Rs.6666 (D) Rs.10000

6. If the compound interest on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum compounded annually is rupee 102, then the simple interest on the same sum of money at the same interest rate and for the same period is-
(A) Rs.99  (B) Rs.100  (C) Rs.101  (D) Rs. 102

7. A person goes from town A to town B with a speed of 60 km/h and return to A with a speed of 40 km/h. His average speed for the whole journey is-
(A) 50 km/h (B) 48 km/h (C) 45 km/h (D) 55 km/h

8. Twelve men can complete a work in 8 days. Three days after they started the work, it was decided to complete the remain­ing work in 4 days. How many more men should be employed so that the remaining work can be completed in 4 days?
(A) 3  (B) 4  (C) 5  (D) 6

9. Efficiency of A is twice as that of B. If they work together, they can complete a job in 18 days. If A alone does the job, in how many days he will complete the job?
(A) 27 days  (B) 36 days  (C) 40 days  (D) 54 days

10. Two pipes A and B can fill a tank in 24 hours and 30 hours respec­tively. If both pipes are opened together, the time taken to fill the tank is-
(A) 27 h (C) 41/3h (B) 40/3 h (D) 44/3 h

Answers: 1. c, 2.c, 3.d, 4. a, 5. d, 6. b, 7.b. 8. a, 9. a, 10. b

Reasoning:
1. Each odd digit in the number 5263187 is substituted by the next higher digit and each even digit is substituted by the previous lower digit and the digits so obtained are rearranged in ascending order, which of the following will be the third digit from the left end after the rearrangement?
(A) 2  (B) 4  (C) 5  (D) 6 (E) None of these

2. Town D is towards East of town F. Town B is towards North of town D. Town H is towards South of town B. Towards which direction is .town.. H from town F?
(A) East (B) South-East (C) North-East (D) Data inadequate (E) None of these

3. Among A, B, C, D and E each having different weight, D is heavier than only A and C is lighter than B and E. Who among them is the heaviest?
(A) B (B) E (C) C (D) Data inadequate (E) None of these

4. How many such pairs of letters are there in the word SEARCHES each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(A) None  (B) One  (C) Two  (D) Three (E) More than three

5. If '+' means '+'; '-' means 'x'; 'x' means '+' and '+' means ' , then- 15 - 8 x 6 + 12 + 4 =. ?
A . 20 (B) 28 C. 8 4/7 (D) 2 2/3 E. None of these

6. Ashok started walking towards South. After walking 50 metre he took a right turn and walked 30 metre. He then took a right turn and walked 100 metre. He again took a right turn and walked 30 metre and stopped. How far and in which direction was he from the starting point?
(A) 50 metre South (B) 150 metre North (C) 180 metre East (D) 50 metre North (E) None of these

7. How many meaningful English words can be made with the letters DLEI using each letter only once in each word?
(A) None  (B) One  (C) Two  (D) Three (E) More than three

8. In a certain code TEMPORAL is written as OLDSMBSP. How is CONSIDE written in that code?
(A) RMNBSFEJ (B) BNMRSFEJ (C) RMNBJEFS (D) TOPDQDCH (E) None of these

9. In a certain code language 'how many goals scored' is written as '539 7'; 'many more matches' is written as '9 8 2' and 'he scored five' is written as '1 63'. How is 'goals' written in that code language?
(A) 5 (B) 7 (C) 5 or 7 (D) Data inadequate (E) None of these

Answers: 1. b, 2. d, 3. d, 4. d, 5. b, 6. d, 7. e, 8. a, 9. c

English and GK sections would be posted soon.

1 comments:

Expected cut of LIC AAO May 12, 2013 cut off survey. You are expecting how many marks?

CDS 1 2013 expected cut off marks calculator?

LIC ADO expected cut off marks: Your expected score would be?

In JMRC CRA 2012 exam how many marks are you expecting?

Facebook Share

LIKE EDUTALK INDIA?

Followers

There was an error in this gadget

Subscribe Now: poweredby

Powered by FeedBurner

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP