Education, jobs@India: UPPCS (Pre) May 2010 solved GK paper with answer key

Sponsored Links

Friday, June 11, 2010

UPPCS (Pre) May 2010 solved GK paper with answer key


UPPCS 2-5-2010 solved general studies with answer keys. We will try to post complete papers of optional subjects of UPPCS 2010 as well. Also helpful for the forthcoming CSAT exam. 

1. Who among the following was not associated with the Home Rule Movement?
(A) C. R. Das (B) S. Subramaniya Iyer (C) Annie Besant (D) B. G. Tilak

2. Read the following events con­nected with Indian National Movement and find the correct chronological order of the events from the codes given below-
1. Cripps Mission
2. Cabinet Mission Plan
3. Quit India Movement
4. Wavell Offer Codes:

(A) 1,3,4,2 (C) 1,3,2,4 (B) 1,2,3,4 (D) 4,3,2,1

3. With which one of the following movements was Aruna Asaf Ali associated?
(A) Khilafat Movement
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Civil Disobedience Move­ment
(D) Quit India Movement

4. The official historian of India's struggle for independence was
(A) R. C. Majumdar (B) Tarachand (C) V. D. Savarkar (D) S. N. Sen

5. Who out of the following had told "Destruction is the best method of dealing with the foreign clothes?
(A) Ravindra Nath Tagore (B) Mahatma Gandhi (C) Chitranjan Das (D) Subhas Chandra Bose

6. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Larry Collins and Domini­que Lapierre -Freedom at Midnight
(B) Durga Das -India from Curzon to Nehru and After
(C) K. K. Aziz -The Man Who Divided India
(D) Maulana Abul Kalam Azad -India Wins Freedom

7. Given below are two statements labelled as-
Assertion (A) : The Congress boycotted the Simon Commis­sion.
Reason (R) : The Simon Commis­sion did not have a single Indian member.
In the context of the above, which one of the following is correct? Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct expla­nation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

8. Match the peasants' revolts of the 19th century with their res­pective areas-
(a) Kuki revolt
(b) Kuka revolt
(c) Pabna Peasant revolt (d) Birsa Munda revolt
1. Punjab  2. Bengal  3. Bihar  4. Tripura
Choose your answer with the help of given codes:
Codes:

9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists-
List-I
(a) Jhansi  (b) Lucknow  (c) Kanpur  (d) Faizabad
List-II
Moulavi Ahmad Shah
Azimullah Khan
Begum Hazrat Mahal
Rani Laxmi Bai Codes:

10. Where was Mahatma Gandhi when a raid was made by Cong­ress Volunteers on Dharsana Salt Depot?
(A) In Yervada Jail (B) In Sabarmati Jail (C) In Agha Khan Palace Poona (D) In Ahmadnagar Fort Jail

11. In which of the following move­ments did Mahatma Gandhi make the first use of hunger strike as a weapon?
(A) Non-Cooperation Movement
(B) Rowlatt Satyagraha (C) Ahmedabad Strike (D) Bardoli Satyagraha

12. Mention of which of the follow­ing rivers in the Rig-Veda sug­gests the Aryan's connection with Afghanistan?
(A) Asikni (B) Parushni (C) Kubha, Kramu (D) Vipas, Sutudri

13. The entry of woman as a bhik­shuni into the Buddhist Sangha was allowed by Gautam Buddha at
(A) Sravasti  (B) Vaisali (C) Rajagriha (D) Kushinagar

14. Choose the correct pair-
(A) Ellora Caves  -Saka
(B) Mahabalipuram -Rashtrakutas
(C) Meenakshi Temple -Pallavas
(D) Khajuraho  -Chandellas

15. Buddha is depicted on the coins of-
(A) Wima Kadphises (B) Kanishka (C) Nahapana (D) Budh Gupta

16. Put the following events in chronological order and choose your answer with the help of given codes-
1. Formation of an interim Government
2. The arrival of the Cabinet Mission
3. Muslim League launches Direct Action
4. Jinnah's wrecking of the Shimla Conference
Codes:
(A) 2,4,3,1 (B) 4,2,3, 1 (C) 1,2,4,3 (D) 4,2,1,3

17. The great Jain Scholar Hema­chandra adorned the court of-
(A) Amoghavarsha (B) Kumarapala (C) Jaysimha Siddharaja (D) Vidyadhara

18. The three age system-Stone, Bronze and Iron from the collec­tion of Copenhagen museum was coined by- 
(A) Thomson (B) Lubbock (C) Taylor  (D) Childe

19. The city plan of ancient Shravasti is in the shape-
(A) Circular (B) Crescentic (C) Triangular (D) Rectangular

20. Where is the wild ass sanctuary?
(A) U.P.  (B) Assam (C) Gujarat  (D) Rajasthan

21. Kissan Bahi Yojana was started in Uttar Pradesh in-
(A) 1970 (B) 1975 (C) 1990 (D) 1992

22. Yapaniya was a school of
(A) Buddhism (B) Jainism (C) Saivism (D) Vaisnavism

23. The first Gupta ruler to assume the title of 'Param Bhagawata' was-
(A) Chandragupta I (B) Samudragupta (C) Chandragupta II (D) Srigupta

24. Panini and Patanjali are the renowned names in the literary history of ancient India. Under which dynasty did they flourish?
(A) Pushyabhukti
(B) Kushanas
(C) Sungas
(D) Guptas

25. Who had composed the 'Gita Govinda?
(A) Dhoyi
(B) Govardhanacharya
(C) Jayadeva
(D) Lakshmana Sen

26. Which medieval King of India introduced the 'Iqkta system' ?
(A) Iltutmish (B) Balban (C) Alauddin Khalji (D) None of the above

27. Which musical instrument was played by the Mughal Emperor Aurangzeb?
(A) Sitar (B) Pakhawaj (C) Veena (D) None of the above

28. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Babar -Battle of Khanwa
(B) Humayun -Battle of Chausa
(C) Akbar -Battle of Haldighati
(D) Jahangir -Battle of Balkh

29. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists- List-I
(Monuments)
(a) Alai Darwaja, Delhi
(b) Buland Darwaja, Fatehpur Sikri
(c) Moti Masjid, Agra
(d) Moti Masjid, Delhi List-II
(Builders)
1.     Alauddin Khalji
2.     Akbar
3.     Shahjahan
4.  Aurangzeb Codes:
    (a)  (b)  (c)  (d)
(A) 1  2  3  4
(B) 3  2 1 4
(C) 4  1  2  3
(D) 1  4  3  2

30. In U. P. the first 'Biotechnology Park' was established at-
(A) Lucknow (B) Noida  (C) Agra  (D) Kanpur

31. The Kirtistambha at Chittor was built by-
(A) Rana Sanga (B) Rana Kumbha (C) Rana Pratap (D) Rana Udai Singh

32. Who among the following rulers is famous as "Prithvi Raj Chauhan" ?
(A) Prithvi Raj I (B) Prithvi Raj II (C) Prithvi Raj III (D) None of the above

33. Jain temple of Abu is made of
(A) Sandstone (B) Lime stone  (C) Granite  (D) Marble

34. Which among the following orga­nisations supported the Suddhi movement?
(A) Arya Samaj (B) Brahma Samaj (C) Deva Samaj (D) Prarthana Samaj

35. The institution of local self gov­ernment got a fillip during the Viceroyalty of-
(A) Lord Mayo
(B) Lord Ripon
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Curzon

36. With which Uprising is Mangal Pandey associated?
(A) Barrackpur
(B) Meerut
(C) Delhi
(D) None of the above

37. Which one of the following is correctly matched?
(A) Khuldabad -Tomb of Shaikh Salim Chishti
(B) Fatehpur Sikri -Tomb of ltimadud-Daula
(C) Agra -Tomb of Aurangzeb
(D) Delhi -Tomb of Abdur Rahim Khan-i-khanan

38. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists- List-I
(Authors)
(a) Bankim Chandra Chatterji (b) Michael Madhusudan Das (c) Ravindra Nath Tagore
(d) Sarojini Naidu

39. In which of the Indian Provinces the first Communist Government was established?
(A) Tamilnadu (B) Andhra Pradesh (C) Kerala (D) West Bengal

40. Arrange the following million cities of Uttar Pradesh in ascen­ding order of their population size.
1. Agra  2. Allahabad  3. Meerut  4. Lucknow
Use the codes given below to select the correct answer Codes:
(A) 1,3,2,4 (B) 4,2, 1,3 (C) 2,1,4,3 D) 2,3,1,4

41. The author of the book "India Divided" was-
(A) Maulana Abul Kalam Azad (B) Dr. Rajendra Prasad (C) Narendra Deva (D) Asaf Ali

42. The minimum percentage of population below the poverty limit is recorded in-
(A) Jammu and Kashmir (B) Punjab (C) Haryana (D) Goa

43. Jhooming is practised by
(A) The Bhotias
(B) The Khasis
(C) The Santhals
(D) The Todas

44. Which one of the following bio­sphere reserves is not included in the list of world network of bio­sphere reserves of UNESCO?
(A) Simlipal
(B) Sunderban
(C) Gulf of Mannar (D) Nilgiri

45. As per Census 2001, the class I cities of India claim a share of the total urban population of-
(A) 44·40%  (B) 56·50%  (C) 65·20%  (D) 62·32%

46. Which megacity of India genera­tes the largest solid waste per capita annually?
(A) Bangalore (B) Chennai (C) Delhi (D) Mumbai

47. Today the largest contributor to carbon dioxide (C02) emissions
is-
(A) China (B) Japan (C) Russia (D) U.S.A.

48. Which one of the following is the most important factor respon­sible for decline of bio-diversity?
(A) Genetic assimilation
(B) Controlling predators
(C) Destruction of habitat
(D) Controlling pests

49. Which one of the following States of India has the highest rural Literacy rate ?
(A) Maharashtra (B) Manipur (C) Goa (D) Gujarat

50. Which one of the following lakes has been recently included under National Lake Conservation Project?
(A) Bhimtal (B) Pulicat (C) Ooty  (D) Sambhar

51. The population of U.P. exceeds that of-
1. Bangladesh 2. Brazil  3. Pakistan  4. Indonesia
Select the correct answer from the following codes:
(A) 1 and 2 (C) 2 and 3 (B) 1 and 3 (D) 2 and 4

53. Consider the following state­ments/ assertion
(A) : Madhya Pradesh is called the Ethiopia of India.
Reason (R) : Its hallmarks are excessive infantile mortality and malnutrition.
Select the correct answer using the codes given below-
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct expla­nation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false (D) (A) is false, but (R) is true

54. The UNESCO has given interna­tional recognition to
Nilgiri Biosphere
Nanda Devi Biosphere
Manas Biosphere
Simlipal Biosphere
Select the correct answer from the following codes-
Codes:
(A) 1 and 2 (C) 2 and 3 (B) 1 and 3 (d) 2 and 4

54. National Renewal Fund was constituted for the purpose of-
(A) Providing pension for retiring employees
(B) Social security
(C) Rural reconstruction
(D) Restructuring and moderni­sation of industries

55. Open-market operations of Re­serve Bank of India refer to:
(A) Trading in securities (B) Auctioning of Foreign Ex­change (C) Transaction in gold (D) None of the above

56. If interest payment is added to primary deficit, it is equivalent to-
(A) Budget deficit (B) Fiscal deficit (C) Deficit financing (D) Revenue deficit

57. Consider the following state­ments and state which is / are correct?
1. The sub-prime crisis which hit the U. S. economy was caused by sudden increase in oil prices
2. The crisis led to default in home loan repayment
3. It led to failure of some U.S. banks
4. Sub-prime crisis caused crash in Indian Stock Market
Choose your answer from given codes.
Codes:
(A) 1 only (B) 2 and 4 only (C) 2, 3, and 4 only (D) 1,2,3 and 4

58. In Uttar Pradesh, recognized Stock Exchange is at-
(A) Lucknow (B) Kanpur (C) Varanasi (D) Ghaziabad

59. Which of the following provides the largest credit to agriculture and allied sectors ?
(A) Cooperative Banks (B) Regional Rural Banks (C) Commercial Banks
(D) Cooperative and Regional Rural Banks jointly

60. Who had suggested an imposi­tion of 'expenditure tax' in India for the first time?
(A) Kalecki (B) Kaldor (C) R. J. Chelliah (D) Gautam Mathur

61. An increase in CRR by the Reserve Bank of India results in-
(A) Decrease in debt of the government (B) Reduction in liquidity in the economy
(C) Attracting more FDI in the country (D) More flow of credit to desired sectors

62. Special Economic Zone (SEZ) Act became effective in-
(A) 2004 (B) 2005 (C) 2006 (D) 2007

63. In the 11th Five Year Plan, which of the following sectors accounts for maximum combined Central, State and U.T. expenditure?
(A) Transport (B) Energy (C) Agriculture and Rural Deve­lopment (D) Social sector

64. In which of the following Com­mittees there is no representation of Rajya Sabha ?
(A) Public Accounts Committee (B) Committee on Public Under­takings
(C) Estimates Committee
(D) Committee on Government Assurances

65. Provision regarding Panchayats and Municipalities was made in the Indian Constitution in which year? (A) 1991 (C) 2000 (B) 1995 (D) 1993

66. Which one of the following writs is issued during the pendency of proceedings in a court?
(A) Mandamus (B) Certiorari (C) Prohibition (D) Quo warranto

67. The word 'Secularism' was inser­ted in the Preamble of the Indian Constitution by
(A) 25th Amendment (B) 42nd Amendment (C) 44th Amendment (D) 52nd Amendment

68. Mid day Meal Scheme is finan­ced and managed by-
(A) Food and Civil Supply De­partment of State Governments (B) Department of Consumer Affairs and Welfare (C) Ministry of Programme Imp­lementation (D) Ministry of Human Resource Development

69. The following States were crea­ted after 1960. Arrange them in ascending chronological order of their formation and choose your answer from the given codes.
1. Haryana 2. Sikkim 3. Nagaland 4. Meghalaya
Codes:
(A) 1,2,3,4 (B) (C) 3,1,4,2 2,3,4,1 (D) 2,4,1,3

70. The function of the Pro-Temp Speaker is to-
(A) Conduct the proceedings of the House in the absence of Speaker
(B) Swearing members
(C) Officiate as Speaker when the Speaker is unlikely to be elected
(D) Only check if the election certificates of the members are in order

71. The Provision for the Calling Attention Notices has restricted the scope of which of the follow­ing?
(A) Short duration discussion
(B) Question hour
(C) Adjournment motion
(D) Zero hour

72. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists-
List-I
(a) Article 14 (b) Article 36 (c) Article 74 (d) Article 368
List-II
1. Amendment procedure
2. Council of Ministers
3. Right to Equality
4. Directive Principles Codes:

73. The expenses of public service commission of UP are charged upon:
(A) Consolidated Fund of India (B) Consolidated Fund of State (C) It's own generated fund from fees (D) Contingent Fund

74. In 1930 a person's age was 8 times that of his son. In 1938 the father's age becomes 10 times the age of his son's age in 1930. The ages of father and son in 1940 were respectively-
(A) 58 and 16 years (B) 50 and 15 years (C) 42 and 14 years (D) 34 and 13 years

75. Reema is twice as old as Surnita. Three years ago she was three times as old as Sumita. How old is Reema now?
(A) 6 years  (B) 7 years  (C) 8 years  (D) 12 years

76. The marked price of a table is Rs. 2,000, which is 25% above the cost price. If the shopkeeper sells the table at 8% discount on the marked price, his percentage of profit would be- (A) 14%  (B) 15%  (C) 16%  (D) 20%

77. Which of the following state­ments is not true of the Indian Economy?
(A) Its share of world popula­tion is only 16% but its share of world GDP is 1·6%
(B) The share of service sector in India's GDP is only 25%
(C) 58% of its working popula­tion is engaged in agriculture, but the contribution of agricul­ture to the national income is 22%
(D) India occupies only 2·4% of the world's geographical area

78. A can finish a work in 6 days whereas B can finish the work in 9 days. If both of them work together, what is the probability that the work will be finished on third day?
(A) 1/2  (B) 1/6  (C) 1  (D) 0

79. Which layer of atmosphere is responsible for Aurora Borealis?
(A) Troposphere
(B) Thermosphere
(C) Ionosphere
(D) Exosphere

80. Who is the brand ambassador of BSNL?
(A) Shah Rukh Khan (B) Abhishek Bachchan (C) Preity Zinta (D) Deepika Padukone

81. The headquarter of R.B.I. is situa­ted at-
(A) Delhi (B) Kolkata (C) Mumbai (D) Chennai

82. An ox in a 'Kolhu' is tethered to a rope 3m long. How much dis­tance does the ox cover in 14 rounds?
(A) 300m (B) 250m (C) 264m D) 232m

83. 90 E Ridge lies in-
(A) Atlantic ocean (B) Indian ocean (C) Pacific ocean (D) Mediterranean sea

84. Which of the following rivers flows through a 'rift' valley?
(A) Ganga (B) Brahmaputra (C) Narmada (D) Krishna

85. The Ruhr basin is the famous industrial region of-
(A) China (B) Germany (C) Japan (D) United Kingdom

86. Which of the following countries are located on the Equator?
1. Brunei  2. Columbia  3. Kenya  4. Venezuela

Select the correct answer from the codes given below-
Codes:
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3 (C) 3 and 4 (D) 1 and 4

87. If the Sun rises at TIRAP in Aru­nachal Pradesh at 5·00 a.m. (1ST), then what time (1ST) the Sun will rise in Kandla in Gujarat ?
(A) About 5·30 a.m. (B) About 6·00 a.m. (C) About 7·00 a.m. (D) About 7·30 a.m.

88. Which one of the following islands of the East Indies is divi­ded into three countries?
(A) Borneo  (B) Celebes (C) New Guinea (D) Timor

89. The Anglo-American Culture Realm does not include-
1. Canada  2. U.S.A.  3. Mexico  4. Cuba

Select the correct answer from the codes given below-
Codes:
(A) 1 and 2 (C) 2 and 3 (B) 1 and 3 (D) 3 and 4

90. The Kalpsar Project for supply of sweet water is located in-
(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Maharashtra (D) Rajasthan

91. Which soil needs little irrigation as it retains soil moisture?
(A) Alluvial soil
(B) Black soil
(C) Red soil
(D) Laterite soil

92. In an area with annual rainfall of more than 200 cms and sloping hills which crop will be ideal?
(A) Jute  (B) Cotton  (C) Tea  (D) Maize

93. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists- List-I
(a) Etna  (b) Vesuvius  (c) Erebus  (d) Cotopaxy
List-II
1. Ross Island 2. Ecuador 3. Italy  4. Sicily

94. Consider the following state­ments-
Assertion (A): River Damodar was known as 'River of Sorrow' in West Bengal prior to the development of the Damodar Valley Corporation.
Reason (R): Damodar in its upper reaches flows rapidly and in its lower reaches it runs too sluggishly.

Select the correct answer using the codes given below-
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct expla­nation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false (D) (A) is false, but (R) is true

95. Which State has decided to establish a University for the disabled during 2009-10 ?
(A) Maharashtra (B) Kerala (C) Madhya Pradesh (D) Uttar Pradesh

96. Dhuria is folk dance of
(A) Avadh (B) Bundelkhand (C) Purvanchal (D) Rohelkhand

97. In which one of the following States is Suil river project loca­ted?
(A) Uttarakhand (B) Haryana (C) Punjab (D) ftirnachalPradesh

98. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Alha Bundelkhand (B) Birha Purvanchal  (C) Chaiti  Rohelkhand
(D) Kajri Avadh

99. Which one of the following is not a folk dance of Uttar Pradesh?
(A) Charkula (B) Dadra (C) Karma (D) Muria

100. Which one of the following is not included in the "National Food Security Missions" ?
(A) Oil seeds (B) Wheat (C) Rice (D) Pulses

101 Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists- List-I
(a) Kishan Maharaj
(b) Hari Prasad Chaurasia (c) Pt. Gopalji Mishra
(d) Kudak Singh
List-II
Sarangi player
Tabla player
Pakhawaj player
Bansuri player Codes:

102. In which year the Government of India included ten new tribes of Uttar Pradesh as Scheduled Tribes?
(A) 2004  (B) 2003 (C) 2002  (D) 2001

103. In Uttar Pradesh, which one of the following districts has the largest population of Scheduled Tribes?
(A) Sonebhadra (B) Mirzapur (C) Kheri  (D) Bijnore

104. Sukna scam case was recently (first quarter of 2010) much in the news. With which State is it concerned?
(A) Himachal Pradesh (B) Jammu and Kashmir (C) Rajasthan (D) West Bengal

105. The author of the book which recently became the root cause of the controversy regarding the script of the film "Three Idiots" is-
(A) Abhijat Joshi (B) Mohammad Khalid (C) Chetan Bhagat (D) Rajkumar Hirani

106. Consider the following state­ments-
1. The crop insurance scheme in India was started in the year 1985
2. The total number of agro cli­matic zone in U.P. is 9
3. Food for work programme was started in the year 1977
4. Blue resolution is concerned with production of mustard Of these statements
Codes:
(A) Only 1. and 2 are correct (B) Only 2 and 3 are correct (C) Only 3 and 4 are correct (D) Only 1, 2 and 3 are correct

107. Who has written the book "The Rediscovery of India" published around November 2009?
(A) Ram Chandra Guha
(B) Meghnad Desai
(C) Arun Shourie
(D) Mohan Bhagwat

108. Which country launched the World's first satellite dedicated to monitoring, greenhouse gas emissions' in 2009 ?
(A) Japan (B) Brazil (C) India  (D) U.S.A.

109. How many nations were mem­bers of the BASIC Block at the December 2009 Copenhagen Meet?
(A) Five  (B) Four (C) Three  (D) Two

110. The Rangnath Mishra Commis­sion report which was tabled in the Parliament in December 2009, relates to-
(A) Electoral reforms (B) Police reforms (C) Religious and Linguistic Minorities
(D) Tax reforms

111. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists-
List-I
(Name of Film)
(a) 3 Idiots (b) Slum dog Millionaire (c) Junoon (d) My Fair Lady
List-II
(The writing inspiring the film)
1.     Pygmalion
2.     Five Point some one
3.     Q and A
4.     A Flight of Pigeons Codes:

112. The Indian citizen who has been honoured with Ramon Magsay­say award for the year 2009 is
­(A) Bhimsen Joshi
(B) Deep Joshi
(C) Indira Sinha
(D) Pankaj Srivastava

113. At the 56th National Film Awards for 2008 the best feature film award was bagged by-
(A) Antaheen (B) Fashion (C) Jogeva (D) Rock on

114. 'Project Arrow' is concerned with the modernisation of which of the following?
(A) Airports
(B) Post offices
(C) Road Transport (D) Railways

115. During Prime Minister Man­mohan Singh's visit to Russia in December 2009, India and Russia signed an agreement mainly relating to-
(A) Civil nuclear cooperation (B) Climate change (C) Cooperation in agriculture sector (D) Cooperation in science and technology sector

116. The city which has been selected by a famous International Maga­zine "Travel and Leisure" in its survey 2009 as the best city from tourism point of view in the world is-
(A) Udaipur (B) Hong Kong (C) Singapore (D) Dubai

117. Football World Cup 2010 will be held in-
(A) Britain  (B) Germany (C) Portugal (D) South Africa

118. How many seats BSP won in the elections to the U.P. Legislative Council held in January 2010 ?
(A) 31  (B) 32  (C) 33  (D) 34

119. The mascot of the 19th Common­wealth Games, to be held in 2010 in New Delhi is-
(A) Bhaloo (B) Cheetah  (C) Chital  (D) Shera

120. The 'Man of the Series' in the triangular series of the Idea Cup 2010 concluded on 13th January, 2010 is-
(A) M. S. Dhoni (B) Kumar Sangakkara (C) Virat Kohli (D) Virender Sehwag

121. Commonwealth Games are scheduled to take place in New Delhi, India in 2010. Which location has been chosen for the next Commonwealth Games in 2014 ?
(A) Brisbane - Australia (B) Victoria  Canada (C) Auckland - New Zealand (D) Glasgow - Scotland

122. Suresh Kalmadi has been elected Chairman of the 'Asian Athletic Association' on November 9th 2009 for the-
(A) 2nd term (B) 3rd term (C) 4th term (D) 5th term

123. ICC announced a list of 55 Cricket players in 2009 to be included in its inaugural 'Hall of Fame'list. Identify from the following cri­cketers who was not included in the list.
(A) Kapil Dev (B) Sachin Tendulkar (C) Sunil Gavaskar (D) Bishan Singh Bedi

124. 2016 Olympic Games will be held at-
(A) Chicago
(B) Madrid
(C) Rio de Janeiro (D) Tokyo

125. Which of the following legumi­nous plant is also a petro-plant?
(A) Pigeon-pea (B) Pea (C) Gram (D) Pongam

126. If an apple is released from an orbiting spaceship, it will-
(A) Fall towards the Earth
(B) Move at a lower speed
(C) Move along with the space­ship at the same speed
(D) Move at a higher speed

127. The atmosphere exerts enormous pressure on us. But, we do not feel it because-
(A) Our blood exerts a pressure slightly more than that of the atmosphere
(B) We are used to it
(C) Our bones are very strong and can withstand the pressure (D) The surface area of our head is very small

128. In which of the following indus­tries is mica used as a raw mate­rial ?
(A) Iron and Steel (B) Toys (C) Glass and Pottery (D) Electrical

129. The micro-organism which is associated with the production of Bt cotton is a-
(A) Fungus
(B) Bacterium
(C) Blue green Alga (D) Virus

130. Computer virus is a
(A) Fungus
(B) Bacterium
(C) IC 7344
(D) Software program

131. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists-
List-I (a) Arihant (b) Awacs (c) Atlas Centaur (d) Nag

List-II
1. American Cryogenic Rocket
2. Anti tank missile
3. Israel developed Falcon for Air Force
4. Atomic submarine Codes:

132. Consider the following state­ments-
Assertion (A) : Space Based Solar Power (SBSP), it is suggested be made a national goal.
Reason (R) : Supply of SBSP is 99% uninterrupted throughout the year, besides the enormity of energy availability.
Select the correct answer using the codes given below-
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct expla­nation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false (D) (A) is false, but (R) is true

133. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists-
List-I
(Disease)
(a) Marasmus
(b) Kwashiorkor
(c) T.B.
(d) Hepatitis B

List-II (Cause)
1.     Prolonged Starvation
2.     Protein Deficiency
3.     Bacterial Infection
4.     Viral Infection Codes:

134. Which one of the following is not properly matched?
(A) Gene splicing and recombi­nant DNA technology -Genetic Engineering
(B) A diagnostic test to detect the presence or absence of genetic disorders in unborn child
-Amniocentesis
(C) A process by which living organisms break down complex matter into simpler constituents
-Biodegradation
(D) An inbuilt time-keeping sys­tem in all organisms -Bio-mass

135. Salk's vaccine is connected with which one of the following diseases?
(A) Small pox (B) Titanus (C) T.B.  (D) Polio

136. Which one of the following state­ments is not true for a person suffering from hypermetropia?
(A) The person can see far ob­jects distinctly.
(B) The focal length of the lens is large
(C) The image of the close objects is focussed behind the retina
(D) A concave lens is used to correct this defect

137. 'Endoscope' used by Doctors for examining the inside of the patient's stomach, works on the principle of-
(A) Reflection of light (B) Dispersion of light (C) Total internal reflection of light
(D) Refraction of light

138. Consider the following state­ments-
Assertion (A) : If Ice collects on the freezer the cooling in the refrigerator is affected adversely.
Reason (R) : Ice is a poor con­ductor of heat.
Select the correct ,answer using the codes given below-
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct expla­nation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false (D) (A) is false, but (R) is true

139. What type of electromagnetic radiation is used in the remote control of a television?
(A) Infrared
(B) Ultraviolet
(C) Visible
(D) None of these

140. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists-
List-I
(Naturally occurring substance) (a) Diamond (b) Marble (c) Sand  (d) Ruby

List-II
(Elements present)
1. Calcium 2. Silicon 3. Aluminium 4. Carbon Codes:

141. Which one of the following com­pounds is used as a sedative? (A) :potassium bromide
(B) Calcium chloride
(C) Ethyl alcohol
(D) Phosphorus trichloride

142. An enzyme which helps in the digestion of protein is-
(A) Urease  (B) Sulfatase  (C) Trypsin  (D) Protease

143. Methane is present in the atmos­phere of-
(A) Moon  (B) Sun (C) Jupiter  (D) Mars

144, Hydrogen bomb is based on the principle of-
(A) Controlled fusion reaction (B) Uncontrolled fusion reaction (C) Controlled fission reaction (D) Uncontrolled fission reaction

145. In countries where polished rice is the mean cereal in their diet, people suffer from-
(A) Pellagra (B) Beri-beri (C) Scurvy (D) Osteomalacia

146. Which one of the following silver salts is used for producing artifi­cial rains?
(A) Silver chloride (B) Silver bromide (C) Silver nitrate (D) Silver iodide

147. The hypo solution used in photo­graphy is the aqueous solution of-
(A) Sodium thiosulphate (B) Sodium tetrathionate (C) Sodium sulphate
(D) Ammonium per sulphate

148. Accumulation of which one of the following in the muscles leads to fatigue?
(A) Lactic acid
(B) Benzoic acid
(C) Pyruvic acid
(D) Uric acid

149. Which one of the following had supported the Non-cooperation movement, but could not see its upshots?
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Lala Lajpat Rai (C) Motilal Nehru (D) Chitranjan Das

150. Which of following is a substance abundantly available in the sea and administered in a certain deficiency disease?
a. Iron
b. Vitamin A
c. Fluorine
D. Iodine

ANSWERS:
1. A, 2. A, 3. D, 4. D, 5. A, 6 C, 7. A, 8 D, 9. A, 10. A, 11. C, 12. C, 13. B, 14. D, 15. B, 16. B, 17. C, 18. A, 19. B, 20. C, 21. D, 22. B, 23. C, 24. C, 25. C, 26. A, 27. C, 28. D, 29. A, 30. A, 31. B, 32. C, 33. D, 34. A, 35. B, 36. A, 37. D, 38. A, 39. C, 40. D, 41. B, 42. A, 43. B, 44. A, 45. D, 46, D, 47. D, 48. C, 49. C, 50. C, 51. B, 52. d, 53. a, 54. d, 55. a, 56. b, 57. c, 58. b, 59. d, 60. b, 61. b, 62. c, 63. d, 64. c, 65. d, 66. b, 67. b, 68. d, 69. c, 70. b, 71. a, 72. d, 73. b, 74. c, 75. d, 76. b, 77. b, 78. b, 79. c, 80. d, 81. c, 82. c, 83. b, 84. c, 85. b, 86. b, 87. c, 88. a, 89. d, 90. a, 91. b, 92. c, 93. b, 94. b, 95. d, 96. b, 97. d, 98. c, 99. d, 100. a, 101. d, 102. b, 103. c, 104. d, 105. c, 106. d, 107. b, 108. a, 109. b, 110. c, 111. d, 112. b, 113. a, 114. b, 115. a, 116. a, 117. d, 118. d, 119. d, 120. b, 121. d, 122. b, 123. b, 124. c, 125. d, 126. c, 127. a, 128. d, 129. b, 130. d, 131. b, 132. a, 133. a, 134. d, 135. d, 136. d, 137. c, 138. a, 139. a, 140. d, 141. a, 142. c, 143. c, 144. b, 145. b, 146. d, 147. a, 148. a, 149. a, 150. d. 

0 comments:

Expected cut of LIC AAO May 12, 2013 cut off survey. You are expecting how many marks?

CDS 1 2013 expected cut off marks calculator?

LIC ADO expected cut off marks: Your expected score would be?

In JMRC CRA 2012 exam how many marks are you expecting?

Facebook Share

LIKE EDUTALK INDIA?

Followers

There was an error in this gadget

Subscribe Now: poweredby

Powered by FeedBurner

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP