Education, jobs@India: Sample Paper: RRB Section Engineers 2010 exam

Sponsored Links

Wednesday, March 17, 2010

Sample Paper: RRB Section Engineers 2010 exam


Here is one model paper for RRB, Railways Recruitment Board, Section Engineers. In our earliest post we discussed that what would be the sections of written exam viz. Maths, Reasoning and General Awareness. This sample paper has questions for these sections. As far as subject knowledge paper is concerned that you have to prepare on your own. Also, Bangalore Metro Corporation will have the same level and sections in its section engineers exam. So consider this as BMC section engineers sample paper as well.


Reasoning Section:

1. In a certain code OMNIBUS is Writ­ten as SUBINMO. How is TROUBLE Written in that code? (l) ELBUORT  (2) ELRTBOU  (3) EBOURLT  (4) ELBTROU (5) None of these

2. How many such pairs of letters are there' in the word CORPORATE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
(1) None  (2) One  (3) Two  (4) Three (5) More than three

3. In a certain code BOND is written as '0035' and DAZE is Written as '5@72'. How is ZONE. Written in that code?
(l) 2©73 (2) 7©23 (3) 7©32 (4)©723 (5) 2©37

4. If it is possible to make only one meaningful word with the first, second, fIfth, and sixth letters of the word 'EDUCATION', which would be the last letter of the word? If more than one such word can be formed, give X as the an­swer. If no such word can be formed, give K as your answer.
(l) T  (2) X  (3) A  (4) E (5) K

5. How many such digits are there in the number 5269183 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are arranged in descending order within the number?
(1) None  (2) One  (3) Two  (4) Three (5) More than three

6. Rohan walks a distance of 10 km towards North, then turns to his left and walks 20 km. He again turns left and walks 10 km and then, he takes a right turn and walks 5 km. How far he is from the starting point?
(1) 10km (2) 20km (3) 30km (4) 25km (5) 15 km

7. If 'g' means '-', 'B' means 'x', 'A' means'+' and 'F' means '+', then­12 B 20 A 4 Q 10F 30 = ?
(l) 60  (2) 80  (3) 70  (4). 90 (5) None of these

8. The positions of the first and eighth digits of the number 92753481 are interchanged. Similarly, the posi­tions of second and the seventh digits are interchanged and so on, which of the following will be the fifth digit to the left of the second digit from the right end after the .
rearrangement?
(l) 8 (3) 4 (5) 3

9. What should come next in the fol­lowing letter series?
ZYXWVUTZYXWVUZYX WVZYXW
(l) V  (2) Y  (3) Z  (4) U (5) None of these

10. 'GJ' is related to 'MP' in the same way as 'QT is related to __ .
(l) WZ  (2) WY  (3) VZ (4) VY (5) VW

Directions(11 - 15) : Study the following information carefully and an­swer the questions given below:
P, Q, R, S and Tare five friends who travelled to five different cities ­Dehradun, Jaipur, Chandigarh, Raipur, and Bengaluru by three different modes of transport - train, airplane, and car from Delhi not necessarily in the same order. Out of the three modes of trans­port. two modes have been used for by at most two persons. Aeroplane has been used as a mode of transport only by the person who travelled to Bengaluru then to Jaipur by car and. P went to Chandigarh by train. One who travelled by train didn't go to Dehradun. Q travelled by train whereas R travelled by car.

11. Which of the following combina­tions is true for Q ?
(1) Chandigarh - Car
(2) Jaipur-Train
(3) Dehradun - Train
(4) Jaipur - Car
(5) Raipur - Train

12. Which of the following combina­tions of person and mode is cor­rect?
(1) T - Train (2) P- Car . (3) R... Aeroplane (4) Q-Car (5) S - Aeroplane

13. The person travelling to Dehradun went by which of the following modes? 
(1) Train (2) Aeroplane (3) Car (4) Data inadequate (5) Train or Car

14. Who among the following travelled to Dehradun?
(1) T .  (2) S  (3) R  (4) P (5) Data inadequate' .

15. Which of the follOwing combina­tions of place and mode is not cor­rect ?
(1) Chandigarh-Train (2) Raipur - Car (3) Jaipur-Car (4) Bengaluru'- Aeroplane (5) Dehradun - Car

16. There are seven. persons up on a ladder A, B, C, D, E, F and G. A is above E by three steps but is lower than only C. B.'s position is exactly in the middle. G is in between A and B. E is in between B and F. Who is on the bottom step of the ladder?
(l)D (3) F (5) G (2) B (4) E

Answers:
1. 1
2. 5
3. 3
4. 4
5. 2
6. 4
7. 2
8. 1
9. 3
10. 1
11. 5
12. 5
13. 3
14. 3
15. 2
16. 1

Arithmetic Section

1. Three numbers are in the ratio of, 3: 4 : 5 respectively. If the sum of the first and third numbers is more than the second number by 52, then which will be the largest number?
(1)65  (2)52  (3)79  (4)63 (5) None of these

2. The compound interest on a cer­tain amount for 2 years at the rate of 8 p.c.p.a. is Rs. 312. What will be the simple interest on the same amount and at the same rate and same time?
(1) Rs. 349.92 (2) Rs. 300 {3) Rs. 358.92 (4) Rs. 400 (5) None of these

3. The length of a rectangle exceeds .its breath by 7 cm. If the length is decreased by 4 cm. and the breadth is increased by 3 cms., then the area of the new rectangle will be the same as the area of the original rectangle. What will be the perimeter of the original rect­angle?
(1) 45 cm.  (2) 40 cm;  (3).50 cm.  (4) 55 cm. (5) None of these

4. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number formed by reversing the digits is greater than the original number by 54, then what will be the origi- ' nal number ?
(1)28  (2)48  (3)39  (4)93 (5) None of these

5. In a fraction. twice the numerator is two more than the denomina­tor. If 3 is added to the numerator and the denominator each, then resultant fraction is 2/3. What is the original fraction:
(1) 5/18 (2) 6/13 (3) 13/6 (4) 7/12 5. none of these

6. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same num­ber. What is the number?
(1)70  (2)75  (3)69  (4)85 (5) None of these

7. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12 each. What will be the percentage profit?
(1)25  (2) 15  (3) 13  (4) 17 (5) None of these

8. What should come in place of the question mark (?) in the number' series given below?
25 34 52 79 115 ?
(1) 160  (2) 140  (3) 153  (4) 190 (5) None of these

9. What number should replace both, the question marks (?) in the fol­lowing questions?
?/ 49 = 49/?
(1)95   (2)76  (3)82   (4)84 (5) None of these

10. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of the smallest and the largest numbers?
(1) 158  (2) 148  (3)168  (4) 198 (5) None of these

11. Ajay spends 25 per cent of his salary on house rent, 5 per cent on food, 15 per cent travel, 10 per cent on clothes and the remaining amount of Rs. 27.000 is saved. What is Ajay's income ?
(1) Rs. 60,000 (2) Rs. 80,500 (3) Rs. 60,700 (4) Rs. 70,500 (5) None of these
In how many different ways, can the letters of the word 'CRISIS' be arranged?
(1) 150  (2) 240  (3) 120  (4) 200 (5) None of these


12. The length of a rectangular field is thrice its breath. If the cost of cultivating the field at Rs. 367.20 per square metre is Rs. 27,540, then what is the perim­eter of the rectangle ?
(1)47m  ,(2)39m  (3)52 m  '(4)40 m (5) None of these

13. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 : 7 respectively. Mter 7 years, their ages will be in the ratio of 11 : 14 respectively. What is the differ­ence between their ages?
(1) 9 years  (2) 4 years  (3) 5 years  (4) 7 years (5) None of these

14. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many days will 18 men complete the same work ?
(1) 16 days  (2)20 days  (3) 26 days  (4) 30 days (5)None of these

15. If the area of a circle is 75.46 cm, then what is the circumference of the circle?
(1)29:2 cm.  (2)28.9 cm.  (3) 30.8,cm.  (4)40.2 cm. (5) None of these

Answers:
1. 1
2. 2
3. 3
4. 3
5. 4
6. 2
7. 4
8. 1
9. 4
10. 3
11. 1
12. 4
13. 5
14. 3
15. 3


General Awareness section:
1. Primary colours are:
a. Red, blue and green
b. Red, blue and black
c. Red, blue and yellow
d. Red, blue and orange

2. Moon is a:
a. Luminous body
b. non- Luminous body
c. Transparent body
d. Vague body

3. Which ray carries no charge?
a. Cathode Ray
b. X-Ray
c. Positive
d. Gamma Rays

4. Human Arm is a _____class lever
a. first
b. second
c. Third
d. None of these

5. Flower colours are due to?
a. Chlorophyll
b. anthocyanin
c. Water
d. None of these


6. Strongest muscle in the body is?
a. Thighs
b. Calf
c. Arm
d. Nape

7. Liver forms?
a. Urea
b. Uric Acid
c. Ammonia
d. Creatin


8. chicken pox is caused by
a. Virus
b. Bacteria
c. Bug
d. excessive RBCs

9. The Indian Home Rule Society was founded in?
a. 1901
b.1902
c. 1903
d. 1905

10. The biggest ocean in the world is?
a. Atlantic
b. Pacific
c. Red see
d. Arctic

Answers:
1. a 2. b 3. b 4. c 5. b 6. a 7. b 8. a 9. d 10. b

21 comments:

Expected cut of LIC AAO May 12, 2013 cut off survey. You are expecting how many marks?

CDS 1 2013 expected cut off marks calculator?

LIC ADO expected cut off marks: Your expected score would be?

In JMRC CRA 2012 exam how many marks are you expecting?

Facebook Share

LIKE EDUTALK INDIA?

Followers

There was an error in this gadget

Subscribe Now: poweredby

Powered by FeedBurner

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP